Volledig scherm
Rechtbank, vrouwe justitia © ANP

OM: boete voor Kamper trailerbouwer Broshuis na ongeval

Trailerbouwer Broshuis uit Kampen moet een boete van 71.250 euro en een voorwaardelijke stillegging van een halfjaar krijgen voor een dodelijk ongeval op de werkvloer. Dat eiste de officier van justitie maandag in de strafzaak.

Op 17 maart 2016 klonk een harde klap in bedrijfshal 1 van Broshuis aan de Industrieweg in Kampen. De lange nek van een grote trailer was met een klap op de werkvloer terechtgekomen. Dit gebeurde net op het moment dat een 29-jarige medewerker gereedschap onder de trailer vandaan haalde. Hij bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen. 

Lange nek

Wat was hier mis gegaan? Bij Broshuis worden zware opleggers voor speciaal transport gemaakt. De bewuste oplegger werd gerepareerd. De duizenden kilo's wegende nek van de oplegger, het voorste deel, werd gestut. Die stut werd verwijderd om de nek langzaam te laten zakken. Maar van langzaam zakken was geen sprake. Uit onderzoek blijkt dat in 2012 al bekend was dat er iets niet klopte aan deze specifieke trailer. Maar het probleem werd niet verholpen.

Algemeen directeur Pieter-Bas Broshuis vond dat de directie deze ontwerpfout niet toegerekend kan worden. ,,We doen er echt alles aan om dit te voorkomen.'' Wat er beter kan in zijn bedrijf? ,,Bewustwording kan altijd beter.'' 

Veiligheidsdag

Het bedrijf hamert op een veilige werkvloer, stelde ook financieel-directeur Sjoerd Dekker. De dag van het overlijden van de werknemer in 2016 is sindsdien een 'veiligheidsdag'. Het hele bedrijf staat dan stil bij veiligheid op de werkvloer. 

De officier van justitie vond juist dat bij Broshuis jarenlang onveilig is gewerkt zonder dat werknemers dat wisten. ,,De dood van het slachtoffer kan aan het bedrijf worden toegerekend.'' 

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat de trailerbouwer zich voor de strafrechter moet verantwoorden. Ook in 2012 vond een dodelijk ongeval op de werkvloer plaats. Toen kreeg het bedrijf zesduizend euro boete opgelegd. De officier eiste nu een fors hoger bedrag. Maar het gezonde bedrijf - met een winst van enkele miljoenen - voelt zo'n boete mogelijk te weinig. Daarom wil ze dat als het bedrijf opnieuw over de schreef gaat, het een halfjaar wordt stilgelegd.

Volgens advocaat Jan-Paul van Barneveld valt het bedrijf niets te verwijten. Werknemers mogen niet onder een oplegger werken als er geen stut onder staat. In een fractie van een seconde gebeurde dat hier wel. ,,Ingrijpen is dan al te laat. Broshuis is niet te kort geschoten in het borgen van de veiligheid.''

Vonnis op 10 september.