Biodiesel Kampen
Volledig scherm
Biodiesel Kampen © Frans Paalman

OM: Kamper bedrijf spil in miljoenenfraude met biodiesel

Het Kamper bedrijf Biodiesel Kampen heeft mogelijk voor vele miljoenen euro’s gesjoemeld met biodiesel. Het Openbaar Ministerie heeft vorige maand al vier mensen opgepakt op verdenking van fraude; ze zijn mikpunt in een internationaal onderzoek naar fraude waarbij biodiesel onterecht als gecertificeerd duurzaam werd verkocht. 

Het bedrijf aan de Haatlandhaven in Kampen is eigendom van de Harderwijker ondernemer Cees B. (50). Of hij ook is opgepakt en nu nog vast zit kon het OM vrijdagmorgen niet bevestigen. Maandag zijn wel twee van de Nederlandse verdachten voorgeleid voor verlenging van de voorlopige hechtenis; zij zitten nog 90 dagen, tot de eerste zitting, vast. Op het huisadres van B. werd vrijdagmorgen niet opgenomen. Een woordvoerder van Biodiesel Kampen kon vrijdagochtend evenmin iets zeggen. Het bedrijf is bekend als shirtsponsor van PEC Zwolle. 

Frituurvetten

De Kampense onderneming, gevestigd op bedrijventerrein Haatlandhaven, is slechts een van de bedrijven van Cees B. uit Harderwijk. Het bedrijf maakt biodiesel op basis van vooral gerecyclede frituurolie -en vetten. Producten die vaak gezien worden als afval worden hier gebruikt voor (energie)verbranding. Naast het bedrijf dat biodiesel maakt heeft B. ook onder meer een frietzaak in Kampen en een ijssalon in Harderwijk. In die laatste zaak deed de politie vorige maand al een inval. Er is toen ook beslag gelegd op rekeningen en vastgoed van de verdachten. 

Arrestaties

In de Volkskrant bevestigt de branche-organisatie voor oliën en vetten in Nederland, de MVO, dat het om Biodiesel Kampen gaat. Tegelijkertijd met de vier arrestaties in Nederland deden opsporingsdiensten in Engeland en België invallen. De fraude bestond er volgens het OM uit dat het bedrijf gewone biodiesel inkocht en vervolgens als duurdere duurzame biodiesel weer verkocht. Het OM onderzoekt of deze vermeende fraude tot dit jaar heeft geduurd. 

Fraude

Volgens een woordvoerster van het OM, dat het onderzoek samen met de Inspectie voor Leefomgeving en Transport draait,  hebben bedrijven met de fraude waarschijnlijk “vele miljoenen euro’s” verdiend. Naast Biodiesel Kampen liggen in Engeland onder andere de motorbrandstoffenleverancier Greenergy onder een vergrootglas, maakte het Britse Serious Fraud Office eerder al bekend. De fraude zou in ieder geval in 2015 en 2016 hebben gespeeld. Volgens de Volkskrant is er mogelijk met eenderde van de totale toen geproduceerde hoeveelheid ter waarde van 150 miljoen euro gesjoemeld.