Volledig scherm
© News United/ Stefan Verkerk

OM: Verdachte verkrachting Kampen probeerde slachtoffer te verdrinken

KAMPEN - De 33-jarige asielzoeker, van Afrikaanse komaf, die ervan verdacht wordt een meisje uit Kampen van 17 te hebben verkracht, wordt ook een poging tot doodslag ten laste gelegd door de officier van justitie.

Donderdag om kwart voor twaalf startte de pro forma zitting in de Kamper verkrachtingszaak, die gehouden werd om het arrest te verlengen van de verdachte. In de rechtszaal was zowel de verdachte als het slachtoffer niet aanwezig. Daarnaast zijn er ook geen kennissen van het meisje uit Kampen die de zitting bijwonen.

Meermalen verkracht
De verdachte asielzoeker (33) in de Kamper zedenzaak heeft het 17-jarige slachtoffer meerdere malen verkracht en probeerde haar daarna te vermoorden, hetgeen mislukte. Dat stelde de officier van justitie gisteren in de Zwolse rechtbank tijdens de zitting. In het eerste weekend van september zou de verdachte vluchteling – een man geboren in Soedan, die via Eritrea naar Nederland vluchtte – om 3:00 uur ’s nachts het slachtoffer in Kampen van de fiets hebben getrokken. De Afrikaan verbleef destijds in het asielzoekerscentrum van het nabijgelegen Dronten.

Vermoorden
De vluchteling misbruikte de tiener eerst, zo stelt het OM, stal vervolgens haar mobiele telefoon en eiste met geweld de code van de gsm op. Na de verkrachting en het stelen van de mobiel probeerde de verdachte het meisje te verdrinken, zo vatte het OM samen. Rondom de Flevoweg, waar alles gebeurde, zijn beekjes en rivieren. De advocaat van de verdachte verwacht dat zijn cliënt erbij zal zijn in de rechtszaal van Zwolle als de zaak inhoudelijk behandeld wordt. De officier zegt ook te verwachten dat het slachtoffer die dag de zitting bijwoont.