Volledig scherm
© Erna Lammers

OM wil Kampenaar twee jaar achter de tralies

KAMPEN - 24 maanden cel en zes voorwaardelijk. Dat eiste de officier van justitie maandagochtend tegen Jan Peter van R. uit Kampen. De 39-jarige heeft volgens justitie in een paar jaar tijd tonnen verdiend aan de handel in met name hennep. Dat deed hij samen met zijn broer, die zich woensdag bij de rechtbank moet melden.

Van R. verdoezelde zijn handel en wandel door valse facturen op te maken en die naar een vijftal verschillende bedrijven op te sturen. Die betaalden hem, zonder dat de Kampenaar echt voor ze had gewerkt. Op die manier waste de 39-jarige zijn drugsgeld wit, aldus de officier van justitie. De betrokken bouwbedrijiven weigerden rechercheurs van de politie te vertellen over hun betrokkenheid bij de twee boers uit Kampen. Volgens het Openbaar Ministerie is het duidelijk dat Van R. niet het werk bij bouwprojecten deed waarvoor hij werd betaald.

De Zwolse Advocaat Henk Voors noemde delen van het politie-onderzoek 'boterzacht'. Zo hebben agenten Van R. in augustus en november 2014 'enkele dagen' in de gaten gehouden. En niets wees erop dat de Kampenaar werkelijk in de bouw werkte. "Want kan dat nou zeggen over zijn doen en laten in de jaren ervoor?" Volgens Voors heeft de recherche naspeuring gedaan in de vooronderstelling dat Van R. 'tot over zijn oren in de wiet zat'. Voors: "Daar wijst niets op, er is niet één getuige, niet één waarneming die daar op wijst. Laat staan in welke schakel van de hennepteelt mijn cliënt dan actief zou zijn geweest. Teelt? Distributie? Handel? Export? Waar hebben we het eigenlijk over?"

Justitie wil Kampenaar Van R. flink plukken. Hij zou een half miljoen euro hebben verdiend in een paar jaar tijd met de hennephandel. Ovet het geld dat het OM terug wil pakken van Van R. wordt komende voorjaar beslist.
Woensdag moet Van R.'s broer Gijs zich verantwoorden voor de rechter, vrijdag moet een aantal bedrijven zich melden bij de rechtbank in Zwolle die betrokken zouden bij het vermoedelijke witwassen.