Volledig scherm
© ANP

Omstreden sluis met grond gelijk gemaakt

KAMPEN - De pas opgedoken eeuwenoude keersluis in de Kamper Buitenhaven is gisteren deels met de grond gelijk gemaakt.Het gaat volgens gemeente Kampen om een leeg omhulsel dat niet waardevol genoeg is om behouden te blijven.

De afgelopen weken zijn diverse partijen opgekomen voor de sluis die rond 1869 was gebouwd als verbinding van de IJssel met de stadsgracht van Kampen. Particulieren riepen op de eeuwenoude sluis te behouden, Stichting Stadsherstel en de vereniging voor Behoud van Brunneper Erfgoed pleitten voor grondig onderzoek om de archeologische waarde van het bouwwerk in kaart te brengen.

Slechte staat
Archeologisch vooronderzoek is inmiddels gedaan, zegt een woordvoerster van de gemeente Kampen. De sluis is ingemeten en in kaart gebracht. Het bovenste gedeelte zou een omhulsel zijn dat in slechte staat verkeert. "Niet waardevol genoeg om te behouden. De rest van de sluis blijft zitten omdat daar niet gegraven wordt. De grond is zwaar vervuild."

Hanzedagen
Ernst Hupkes, kenner van monumenten in Kampen, gelooft er allemaal niets van. "De sluis is ingemeten door iemand in een wit pak, zonder beademingsapparatuur. Die was kennelijk niet nodig." Hupkes denkt dat alles moet wijken voor bouw van de parkeergarage die Kampen klaar wil hebben voor de internationale Hanzedagen van 2017. De planning is krap. Op vertraging door bijvoorbeeld uitgebreid archeologisch onderzoek zit de gemeente volgens Hupkes helemaal niet te wachten. Kampen had in elk geval kunnen proberen de sluis te behouden vindt hij. "Aanpassing van het ontwerp kost een week en een paar parkeerplaatsen." Om de kosten zou Kampen het ook niet hoeven laten. "Wat is nu pakweg 10.000 euro op een paar miljoen?"

De sluis was volgens Hupkes een 'uniek' exemplaar met een roldeur die nooit eerder was toegepast in Nederland. Een bestuurslid van de stichting Historische Stuwen en Sluizen in Nederland kwam pas nog naar Kampen voor deze sluis. 'En nu is die gesloopt, voor drie Hanzedagen. Het thema van de Hanzedagen is notabene 'water verbindt'. En wat doet Kampen? Een sluis slopen die eens zo'n verbinding was."