Het nog te bouwen Reevedorp speelde een belangrijke rol in de Grondbankaffaire.
Volledig scherm
Het nog te bouwen Reevedorp speelde een belangrijke rol in de Grondbankaffaire. © Freddy Schinkel

Onderzoek naar miljoenendebacle Grondbank Kampen op losse schroeven

Het is nog maar de vraag of er ooit een gedegen onderzoek komt naar het miljoenendebacle rond de Grondbank in Kampen. Nu eindelijk de weg vrij is voor een raadsenquête, waartoe al in 2014 is besloten, hebben verschillende fracties in de gemeenteraad twijfels over het inzetten van dit zware instrument, dat vergelijkbaar is met een parlementaire enquête.

Zo komt wellicht nooit boven water hoe het kwam dat Kampen meer dan acht miljoen euro verloor aan het exploiteren van bouwgrond en wie daarvoor verantwoordelijk was.

Zelfs de fractie van D66, dat in 2014 via een motie gedaan kreeg dat de raad besloot tot een enquête, twijfelt. „Een raadenquête kan, maar is een zwaar middel”, zegt fractievoorzitter Gerben Wijnja. Wellicht zijn er andere alternatieven denkt hij. Het is volgens Wijnja wel belangrijk te weten wat er is gebeurd. „Kampen heeft toen heel veel risico’s genomen met grondposities en is vervolgens gedwongen beslissingen te nemen om te voorkomen dat de stad financieel kopje onder ging. Het is belangrijk goed te weten wat er is gebeurd om daar lessen uit te kunnen trekken.”

Staatssteun

In januari vorig jaar is besloten de raadenquête uit te stellen vanwege een procedure bij de Europese Commissie. Die boog zich meer dan twee jaar lang over de vraag of Kampen ongeoorloofde staatssteun heeft gegeven aan consortium De Dijken, een samenwerkingsverband van projectontwikkelaars. Dat kreeg na lang touwtrekken het eerste recht op de ontwikkeling van 1.025 bouwkavels en de bouw van 650 woningen in bypassdorp De Reeve.

De Europese Commissie meldt nu in een zogenoemde comfort letter het voorlopige besluit dat er volgens haar geen sprake is van staatssteun. En dus is de weg vrij om verder te gaan met het opzetten van een raadsenquête.

Lastiger

De fractie van Gemeentebelang Kampen vindt dat dit ook zeker moet gebeuren. „Een besluit van toen kun je niet zomaar naast je neerleggen. Dit moet onderzocht worden. Al zal het lastiger zijn om iedereen nog te horen, vanwege de tijd die is verstreken”, zegt fractievoorzitter Nardus Koster.

Coalitiegenoot CDA is voorzichtiger. „Zo’n enquête kost verschrikkelijk veel tijd en energie en daar zie ik het nut nog niet zo van”, zegt Jan Marskamp. „Je moet er een aantal raadsleden helemaal voor vrij maken. We hebben nu wel andere dingen te doen, zoals de bezuinigingen.” Soortgelijke geluiden komen van VVD en PvdA.

Evaluatie

De ChristenUnie vindt onderzoek wel zinvol dat, maar twijfelt ook aan het middel van de raadsenquête. Bovendien speelt volgens fractievoorzitter Jan Willem Schutte mee dat de tijden zijn veranderd. „We leven nu in een heel andere werkelijkheid. We hebben de crisis gehad, nieuwe regelgeving. Ik denk niet dat Kampen ooit nog op deze manier grondposities zal innemen. Een raadsenquête moet wel iets toevoegen. Een evaluatie kan ook, bijvoorbeeld door de rekenkamer.”

Komende donderdag buigt de gemeenteraad zich over de kwestie.