Volledig scherm
In 2000 is de Burgel in Kampen schoongemaakt. De bodem is toen afgedekt met een isolerende zandlaag. © Archief Freddy Schinkel

Onderzoek naar vervuilde bodem van Kamper stadsgracht

UPDATEHoe staat het met de bodem van de Burgel? Voor het antwoord op die vraag laten de gemeente Kampen en waterschap Drents Overijsselse Delta binnenkort onderzoek doen naar de zandlaag die de verontreinigde bodem afdekt. 

Kwetsbaar

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de zandlaag kwetsbaar is. Op een aantal plekken is die dunner geworden door verzakking. Tot nu toe deed dat niets af aan de kwaliteit van de zandlaag. Maar of dat nog zo is, moet blijken uit nieuw onderzoek. 

Bureau TAUW neemt de Burgel van 24 tot en met 27 juli onder de loep. Overlast voor omwonenden levert dat niet op, stellen gemeente en waterschap, omdat het werk grotendeels vanaf het water wordt gedaan. In oktober moeten de resultaten bekend zijn.

Rond de eeuwwisseling is de Burgel uitgediept. Het gros van verontreinigde grond en slib is toen uit het water gehaald. Om te voorkomen dat kademuren zouden inzakken, is een deel van de vervuilde bodem blijven zitten. De bodem is afgedekt met een zandlaag die de verontreiniging isoleert. In de eerste jaren werd de conditie van de zandlaag jaarlijks bekeken. ,,Je wil weten hoe iets wat theoretisch werkt in de praktijk uitpakt'', zegt woordvoerder Herald van Gerner van Drents Overijsselse Delta. Het waterschap is daar mee gestopt. ,,Elk jaar bleek hetzelfde: de laag was kwetsbaar, maar de conditie was goed. Zo'n onderzoek kost ook geld, daarom laten we het nu eens in de vier jaar doen. Hiermee kunnen we de grond nog steeds goed in de gaten houden.'' 

Hengelen

Omdat de zandlaag zo kwetsbaar is, mag er weinig in de Burgel. Activiteiten zijn taboe. Alleen de gemeentelijke reinigingsdienst en het waterschap zelf mogen het water op voor onderhoud. Met een opblaasbootje spelevaren mag ook niet. Hengelen is wel toegestaan. 

De gracht die door de binnenstad slingert, is van de gemeente Kampen. Het waterschap is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water.

  1. Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Provincies zitten in je portemonnee, kunnen zomaar een windmolen in je achtertuin plannen of besluiten om de aanleg van die langverwachte rondweg nog maar eens tien jaar uit te stellen. Wat moeten er gebeuren met de Oostvaardersplassen? Hoe willen partijen de N35 aanpakken? En waar moeten de miljarden van de NUON-aandelen aan worden uitgegeven? Kortom, redenen genoeg om vooral even de Kieswijzer te raadplegen voor je op 20 maart gaat stemmen.