Volledig scherm
Dit keer geen oogstdag op het Kampereiland. Het evenement is vanwege de regen afgelast. Het graan is nu al te nat. © Eigen foto

Oogstdag afgelast, Woodstock in Kampen vlucht naar binnen voor de regen

De voor dit weekend verwachte regen zorgt voor problemen bij de organisatoren van verschillende buitenevenementen in Kampen. Zo wordt het muziekfestival ‘Woodstock’ zaterdagavond niet op de Natuurspeelplaats gehouden, maar even verderop in ’t Ukien. En de Oostdag op het Kampereiland is helemaal afgeblazen.

De organisatie van het muziekfestival zegt wel overeenkomsten te zien met het echte Woodstock in 1969, dat ook al werd geteisterd door slecht weer. ,,Dit jaar is het weer wat beter’’, aldus de organisatie, die zich toch gedwongen ziet uit te wijken naar een locatie binnen. 

Oogstdag

Anders ligt dat voor de traditionele Oogstdag op Kampereiland; de oogstdagcommissie ziet zich door het weer gedwongen de 26 editie van het landbouwfestijn rondom de Museumboerderij helemaal af te gelasten. ,,Het is geen doen’’, zegt beheerster Angelica van de Kerke van Museumboerderij Erf29. Donderdagmiddag werd het besluit genomen het evenement niet door te laten gaan, voor de tweede keer in vele jaren tijd. ,,Het graan is echt kletsnat, dat kun je nou niet oogsten. Met de paardenploeg is het al hetzelfde verhaal, die gaan vastzitten in de modder.’’

Hiermee vervalt ook de mogelijkheid om wat geld te verdienen aan de verkoop van versnaperingen en aan de veiling van ‘boerengoed’, oftewel afgedankte boedel van het Kampereiland. Van een financiële strop wil Van de Kerke echter niet spreken. 

Museumboerderij

Zoveel mogelijk leveranciers, vrijwilligers en mogelijke bezoekers van de oogsdag worden nu gewaarschuwd. Speciaal voor de bezoekers die evengoed onwetend blijven gaan zaterdag de deuren van de museumboerderij open. ,,Hebben ze in ieder geval iets.”

Het nu nog kletsnatte graan zal naar verwachting binnenkort alsnog worden geoogst, dan zonder toeschouwers en op een minder traditionele manier.

Stripspektakel

De organisatie van het Kamper Stripspektakel, dat zaterdag in de Oudestraat wordt gehouden, laat het festijn gewoon doorgaan. Regen of geen regen. ,,Al die gasten kun je niet afzeggen’’, aldus organisator Paul Reichenbach.