De familie Kapenga. Vader Pieter (rechts) was tijdens de Tweede Wereldoorlog hoofdagent in Kampen en weigerde Joden te deporteren.
Volledig scherm
PREMIUM
De familie Kapenga. Vader Pieter (rechts) was tijdens de Tweede Wereldoorlog hoofdagent in Kampen en weigerde Joden te deporteren. © Erven familie Kapenga

Opa van Peter (63) was hoofdagent in de oorlog, maar weigerde joden te deporteren: ‘Zijn verhaal moet verteld worden’

Als tiener vraagt Peter Sierksma aan zijn opa wat hij in de concentratiekampen Vught en Dachau heeft meegemaakt. Een bevredigend antwoord krijgt hij niet want zijn opa zwijgt over de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van opa Pieter Kapenga die als hoofdagent weigerde joden te deporteren uit Kampen, laat Sierksma  (63) niet meer los. Deze week verscheen het boek over zijn zoektocht naar antwoorden.

0 reacties

 1. Discussie over subsidie loopt op niets uit, dus het is ‘terug bij af’ voor Schoolgebouw Kampen
  PREMIUM

  Discussie over subsidie loopt op niets uit, dus het is ‘terug bij af’ voor Schoolge­bouw Kampen

  Het is ‘terug bij af’ voor de herontwikkeling van het zogenaamde Schoolgebouw in de Buiten Nieuwstraat, aan de achterkant van de Van Heutszkazerne. De gemeente Kampen weigert nog steeds om op voorhand de vier ton toegezegde subsidie te verstrekken, eigenaar BOEi worstelt nog steeds met de inrichting van het pand. Zeker nu het geld vanuit de gemeente voorlopig achterwege blijft.
 2. Seks tussen kwetsbare mensen in zorginstelling Kampen leidt tot beschuldiging verkrachting
  PREMIUM
  2

  Seks tussen kwetsbare mensen in zorginstel­ling Kampen leidt tot beschuldi­ging verkrach­ting

  Ze woonden beiden op kamers in een zorginstelling in Kampen en kregen een goede band, de 22-jarige B. de L. en een medebewoonster. Vorig jaar sloeg de vlam over en kregen ze ook een seksuele relatie. Dat veranderde tot ontsteltenis van De L. op slag, toen hij op 3 augustus werd beschuldigd van verkrachting. De laatste keer seks op een zondagavond laat, zou tegen haar wil zijn geweest.