Opnieuw storm: Rijkswaterstaat sluit voor tweede keer deze week stormvloedkering bij Ramspol

VideoDe stormvloedkering Ramspol bij Kampen gaat vanmiddag om 16.50 uur weer dicht. Net als afgelopen maandag is sprake van een sterke noordwestenwind, met zware windstoten. Dat zorgt voor een gevaarlijke opstuwing van het water. 

Koos Hartnack van Rijkswaterstaat (omgevingsmanager stormvloedkering Ramspol): ,,Ramspol is een opblaasbare dam in het Ramsdiep die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit, een korte onderbreking in de doorstroming veroorzaakt en de veiligheid van het achterland waarborgt.’’

De verwachting is dat stormvloedkering rond 17.30 uur is gesloten. Het scheepvaartverkeer is gestremd. Ook op andere locaties ondervindt het vaarverkeer hinder. De Voorstersluis bij Kraggenburg is per direct gesloten. Rijkswaterstaat verwacht dat de balgstuw in de loop van de avond weer wordt neergelaten zodat het water vanuit het achterland weer het Ketelmeer in kan stromen. 

Duikers

Het scheepvaartverkeer wordt waarschijnlijk morgen in de loop van de ochtend hervat. De balgen moeten dan echter eerst weer zakken in de betonnen bakken, waarna duikers controleren of alles goed is verlopen. Dat kan pas bij daglicht.

Afgelopen maandag werd de balgstuw bij Ramspol vanwege het slechte weer ook al opgeblazen.

Volledig scherm
Een paar keer per jaar wordt bij harde wind de balgstuw bij Ramspol gesloten. © Schinkel