Volledig scherm
Oplevering hoogwatergeul Het Reevediep bij Kampen. Dat wordt gevierd met koning Willem-Alexander, en minister Cora van Nieuwenhuizen. © Freddy Schinkel

Opnieuw uitstel: pas in mei of juni duidelijkheid over varen op bypass bij Kampen

De hoogwatergeul van Het Reevediep bij Kampen gaat op 1 april open voor de pleziervaart. Doorvaren naar het Drontermeer is er nog niet bij. De Raad van State doet pas eind mei of in juni uitspraak over het eventueel opheffen van het vaarverbod.

De beslissing is voor de derde keer uitgesteld. Het Nederlandse beleid voor de uitstoot van stikstof ligt onder vuur. Volgens het Europese Hof van Justitie is het niet in overeenstemming is met Europese richtlijnen. De Raad van State heeft al honderden uitspraken opgeschort, omdat er twijfels zijn bij de beoordelingscriteria.

Inbreuk

,,Het gaat om zogenoemde mitigerende maatregelen. Als je ergens inbreuk maakt op de natuur, moet je het elders toevoegen", aldus een woordvoerster van de Raad van State. De kwestie speelt ook bij het Reevediep. ,,Er is al aan de uitspraak gewerkt, maar we kunnen op één punt nog geen uitspraak doen.” 

De Raad van State legde vier jaar geleden een vaarverbod op over 150 meter in de monding van het Drontermeer. Het leefgebied van beschermde vogels zou onvoldoende zijn beschermd tegen de duizenden plezierjachten, waarvan wordt verwacht dat zij jaarlijks door de bypass varen. Om het verbod van tafel te krijgen is extra rietland gepland. Het is wachten op de uitspraak door de Raad van State of die maatregel voldoende is.

Bypassdorp

Door het uitstel blijft langer onduidelijk of Kampen het bypassdorp Reeve mag bouwen. De gemeente wil zeshonderd woningen bouwen op de oever van Het Reevediep. In een latere fase wil Kampen er nog zevenhonderd extra bijbouwen. Er staan tientallen miljoenen op het spel.