X.
Volledig scherm
X. © ANP XTRA

Overijsselse gemeenten slaan alarm over ernstige tekorten: 600 miljoen nodig

De Overijsselse gemeenten slaan gezamenlijk alarm over hun ernstige financiële tekorten. Dat doen zij in een brandbrief aan de fracties in de Tweede Kamer en enkele ministers.  De VNG Overijssel vraagt daarom om een eenmalige bijdrage van 600 miljoen euro. Liefst zo snel mogelijk. 

De tekorten leiden namelijk vaak tot forse bezuinigingen op maatschappelijke voorzieningen. 

Verlichting

De eenmalige bijdrage moet zorgen voor verlichting. Het moet voorkomen dat gemeenten flink bezuinigen op belangrijke voorzieningen. Zonder de miljoenenbijdrage kan het zijn dat zwemvoorzieningen en bibliotheken worden gesloten, nieuwbouw van scholen wordt uitgesteld en dat er wordt bezuinigd op sport- en sportvelden. 

Meer lasten voor inwoners en bedrijven

Naast de noodzakelijke bezuinigingen voeren gemeenten een lokale lastenverzwaring door. Deze wordt direct gevoeld door ondernemers en inwoners. Verhogingen van de OZB voor 2020 tussen de 2,1 procent en 25 procent zijn realiteit. In sommige hard geraakte gemeenten, zoals in Kampen, wordt de OZB voor niet-woningen verhoogd met een extra 34 procent.

Verantwoordelijkheid

De oorzaak van de grote tekorten is een combinatie van teruglopende uitkeringen uit het gemeentefonds en oplopende uitgaven in het sociaal domein, met name in de jeugdzorg. ‘De Rijksoverheid heeft hier een directe verantwoordelijkheid', schrijven de gemeenten.