Volledig scherm
© Thinkstock

Parkeerfonds in Kampen loopt op laatste beentjes

KAMPEN - Is het einde van het parkeerfonds nabij? De gemeente Kampen overweegt de afkoopregeling voor het gebrek aan parkeerruimte af te schaffen. Het kan ontwikkelingen in de binnenstad belemmeren.

Er worden steeds meer ontheffingen toegekend voor het parkeerfonds. Zo krijgen bewoners boven winkels een vrijstelling, hoeft de ontwikkelaar van appartementen in het schoolgebouw van de VanHeutszkazerne geen bijdrage te leveren en krijgen ook een aantal woningen aan IJsselkade, Oudestraat en lunchcafé 't Posthuus een vrijstelling.

"Nu er veel ontwikkelingen zijn in de binnenstad, moet je je afvragen of het volle pond vragen voor het parkeerfonds deze ontwikkelingen niet belemmerd", aldus wethouder Meijering. Burgemeester Bort Koelewijn voegt toe: "Reuring in de binnenstad is belangrijk. En qua parkeren kiezen we liever voor grootschalige en gratis parkeergelegenheden, zoals de nieuwe parkeergarage bij de Buitenhaven."

Het fonds is in 2001 ingesteld, omdat het aantal parkeerplaatsen in de binnenstad 'nijpend' was, aldus toenmalig burgemeester Jan Oosterhof. Het parkeerfonds was een reservepot voor het aanleggen van parkeerplaatsen.

In het krappe centrum is het bij nieuw- of verbouw vaak niet mogelijk om voldoende parkeerruimte te creëren. In plaats daarvan stort de bouwer een bedrag (8.403 euro binnen de Burgel, 6.293 euro aan de stadsranden) in het fonds en zorgt de gemeente in de omgeving voor extra parkeerruimte.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement