Volledig scherm
Of gewoon Zalk!!! © Jan van der Kolk

Passantenhaven van Zalk naast het nest van de ooievaar

ZALK - Bij het ooievaarsnest, dat is een geschikte plek voor de passantenhaven van Zalk. Het is er veilig, past in het landschap en de locatie is ook nog eens historisch verantwoord.

Dat voorstel doet de Commissie Haven Zalk aan inwoners.

Een haventje is een langgekoesterde wens onder Zalkers. Dorpsbewoners met een boot moeten naar Kampen of Zwolle om die in de IJssel te laten. Dit voorjaar heeft een groep van vier inwoners de handschoen opgepakt en is na gaan denken over een mogelijke locatie. In de afgelopen periode kwamen drie opties op tafel. Na overleg met Het Oversticht, Waterschap Drents Overijsselse Delta en Rijkswaterstaat is gekozen voor de plek bij het ooievaarsnest.

Zo kan de bestaande op- en afrit gebruikt worden. Dit geeft beperkt ruimtebeslag in de uiterwaard en de aansluiting op de Zalkerdijk is veilig, want gelegen in een haakse bocht. Daarnaast past deze locatie in het uiterwaardenlandschap en was er vroeger de loswal en het grote veer gelegen.

Hoewel deze optie het verst van het dorp ligt, hoeft dat geen bezwaar te zijn. Het is op loopafstand en als het laarzenpad is aangelegd, wordt de route korter. Ook is op deze plek de haven hoger gelegen, waardoor die minder snel volloopt bij hoogwater.