Volledig scherm
De paupervilla aan de Bovenhavenstraat, nog steeds bewoond door krakers. © Foto Freddy Schinkel

Paupervilla in Kampen blijft nog zeker drie maanden staan

De verloederde villa aan de Bovenhavenstraat in Kampen blijft nog zeker drie maanden staan. Vervolgens zal de rechter bepalen wat er gaat gebeuren met veelbesproken pand.  

Dat bleek dinsdagmorgen tijdens een zitting van de voorzieningenrechter in Zwolle. De zoveelste episode in een soap die al jaren duurt. Een verhaal met veel verrassende wendingen. Zo bleek dinsdag al na vijf minuten dat de zitting eigenlijk overbodig was. En dat was de schuld van de gemeente, vonden de drie partijen (een omwonende, Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) en Erfgoedvereniging Heemschut) die de zaak hadden aangespannen. 

Restauratie

Hoe zit het ook alweer? Eerdergenoemde partijen hebben beroep aangetekend bij de rechter tegen het besluit van de gemeente om de sloopvergunning voor de paupervilla in stand te houden. Zij vinden dat de karakteristieke woning moet worden gerestaureerd. Om te voorkomen dat projectontwikkelaar Mateboer de villa sloopt voordat er een uitspraak van de rechter ligt, vroegen ze een zogeheten voorlopige voorziening aan.    

Quote

Deze zitting had voorkomen kunnen worden als de gemeente helder had gecommuni­ceerd

Annie van 't Zand , Stichting Stadsherstel Kampen

Had niet gehoeven. De provincie moet eerst nog een klap geven op het noodzakelijke saneringsplan en dat gebeurt niet voor 9 december, meldde Gert Mateboer tijdens de zitting. De rechtbank hoopt rond die tijd een uitspraak te doen in de bodemprocedure. Kortom, voortijdige sloop is niet aan de orde. ,,Deze zitting had voorkomen kunnen worden als de gemeente helder had gecommuniceerd’’, zei  Annie van ‘t Zand van SSK. ,,Voor ons is Mateboer niet de partij daarvoor. Ik ben heel erg teleurgesteld.’’ De andere verzoekers dachten er net zo over. ,,Ik heb hier geen lekker gevoel bij’’, zei Edy Prick van Heemschut.  

Beterschap 

De vertegenwoordiger van de gemeente beloofde beterschap: ,,Ik ga dit intern oppakken’’. Het vergoeden van de gemaakte kosten door de verzoekers (de griffierechten) zoals de omwonende ‘ondeugend’ vroeg, ging hem te ver. De rechter hoefde geen uitspraak te doen, dat gebeurt pas later dit jaar in de zogeheten bodemprocedure.