Pelgrims voorlopig gestrand in weiland bij Zalk

VideoTijdens hun zoektocht naar wat zij zelf noemen ‘het beloofde land’ zijn Dalfsenaren Bob en Cathelijn Radstake vooralsnog gestrand in Zalk. Eerst was het de hittegolf die de afbouw van hun rijdende ‘tiny house’ in de weg stond, nu verhindert een levensbedreigende ziekte van een reisgenoot dat zij verder trekken. 

Het stel moest huis en haard verlaten, omdat de gemeente Dalfsen permanent wonen in een recreatiebosje langs de Vecht niet langer toestond. De Radstakes maakten van de nood een deugd door een pelgrimstocht te beginnen. In een oude, zelf verbouwde SRV-wagen. Op die manier hopen zij in contact te komen met gemeenten en grondeigenaren die hen willen helpen een ecodorp tot stand te brengen. Dat zou een volledig zelfvoorzienend ‘levend dorp’ moeten worden, met woningen van natuurlijke, levende materialen, eigen energieopwekking en bos en tuinen die voedsel opleveren.

 1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
  PREMIUM
  Video | Serie

  Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

  Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.
 2. Stentor-verslaggeefster Phaedra Werkhoven koopt niet meer online. Bewust. Maar makkelijk vindt ze het niet
  PREMIUM
  video

  Sten­tor-verslag­geef­ster Phaedra Werkhoven koopt niet meer online. Bewust. Maar makkelijk vindt ze het niet

  We doen massaal onze inkopen op internet. Waarom naar een winkel gaan, als het gemak van online bestellen zo groot is? Maar er is een keerzijde. De vele pakjes die worden teruggestuurd zijn vaak onverkoopbaar en zorgen voor een nieuwe afvalberg. Verslaggever Phaedra Werkhoven, die zelf een grote onlineklant was, duikt in de wereld van het nieuwe kopen en komt tot een verrassende conclusie.