Volledig scherm
Vuurwerk boven kampen als afsluiting van Sail Kampen in 2014. © Freddy Schinkel

Petitie in Kampen voor betere handhaving vuurwerkverbod

Een petitie om in Kampen op te treden tegen mensen die voor of na oudejaarsdag vuurwerk afsteken is in een dag tijd door 130 mensen ondertekend. ,,Er zijn regels en die moeten gehandhaafd worden. Ik heb jarenlang klachten ingediend, maar er wordt niets mee gedaan”, zegt Kim Verhaaff (46), initiatiefnemer van de petitie.

Waarom ben je een petitie gestart?

,,Vorig jaar gingen melkbusschieters boos naar het gemeentehuis omdat ze het willen blijven doen, het is tijd dat de honderden mensen met honden, baby’s of personen die ademhalingsproblemen hebben zich laten horen. Het loopt al jaren de spuitgaten uit. Elk weekend hoor je vuurwerk en vanaf het moment dat de jaarlijkse vuurwerkverkoop begint, gaat het de hele dag aan een stuk door.”

Jij hebt zelf ook overlast van het afsteken van vuurwerk?

,,Ik heb een kleinschalige opvang voor dieren met een beperking met vier honden en vier katten. Twee honden zijn blind. Ze zijn angstig als er vuurwerk wordt afgestoken en plassen het hele huis onder. Ik wil een tegengeluid laten horen. Omdat het een traditie is denken sommigen dat alles maar moet kunnen.”

Meer controle van de politie is de oplossing?

,,Ik heb de politie eens gebeld omdat ik zag dat jongeren met vuurwerk iets in de fik staken, maar de politie is geeneens komen kijken. De burgemeester en politie zitten elk jaar ook op de melkbus, ze moeten dan eens handhaven. Vuurwerk afsteken is op oudejaarsdag pas vanaf 18.00 uur officieel toegestaan. Er zijn regels en die moeten gehandhaafd worden. Als niemand controleert, stopt het afsteken van vuurwerk buiten de momenten dat het mag, nooit. Ik denk dat de gemeente alles wil gedogen omdat ze bang zijn voor rellen, die er vroeger zijn geweest.”

Wat voor reacties heb je gekregen na het online zetten van de petitie?

,,Ik heb veel meer steun gekregen dan ik verwacht had. Ik heb de petitie donderdag geplaatst, binnen 24 uur is het al 130 keer getekend (inmiddels staat de teller op 250, red.). Ik zag op Facebook iemand klagen over dat er nu al vuurwerk wordt afgestoken. We begonnen hierover te praten en ik besloot om een petitie te starten. Ik heb jarenlang gebeld en klachten ingediend, maar er wordt niets mee gedaan. Afgelopen jaar stond in de krant dat er bijna geen meldingen van vuurwerkoverlast waren, dat vind ik niet zo gek. Ik klaag al niet meer omdat er toch niets mee gedaan wordt.”

Gemeente Kampen: ‘Doen wel iets tegen vuurwerkoverlast’

De gemeente Kampen laat in een reactie op de petitie weten dat politie en gemeente bij een klacht wel degelijk optreden. ,,Klachten over vuurwerk of meldingen van vuurwerkoverlast kunnen het beste bij de politie worden gemeld. Als daar klachten over vuurwerk of meldingen van overlast binnenkomen, wordt de klacht of melding bij de dienstdoende agent uitgezet”, zegt een woordvoerder. ,,Zij pakken dit op en treden eventueel handhavend op. De BOA’s van de gemeente kunnen hier ook tegen optreden, maar dan wel alleen bij een heterdaadje.”

  1. Ziekte en juridisch gesteggel rond rechtszaak overval Kampen zorgt voor maanden oponthoud
    PREMIUM
    video

    Ziekte en juridisch gesteggel rond rechtszaak overval Kampen zorgt voor maanden oponthoud

    De behandeling van de rechtszaak rond de brute overval op een hoogbejaard echtpaar in hun woning aan de Sint Nicolaasdijk in Kampen vorig jaar heeft vandaag onverwachts geleid tot een maandenlange vertraging. De melding dat een van de advocaten ziek was leidde tot een uren durende juridische discussie waarbij de rechtbank voor het blok werd gezet en niet anders kon beslissen dan de strafzaak uit te stellen voor drie maanden.