Volledig scherm
Oudejaarsdag 2016, Kampen. Burgemeester Bort Koelewijn opent het melkbusgeschut in de Colijn de Nolestraat. Deze plek staat dit jaar op de lijst waar geschoten mag worden. © Archief Freddy Schinkel

Petitie Kamper melkbusschutters al meer dan 1000 keer ondertekend

De petitie van melkbusschutters in Kampen is in drie dagen tijd al meer dan duizend keer ondertekend. De schutters pleiten voor meer plekken waar tijdens de jaarwisseling met carbid mag worden geschoten.

Kampen hanteert dit jaar strakkere regels dan voorheen. De afgelopen jaren mocht overal nog worden geknald tijdens de jaarwisseling, maar die tijd is wat de gemeente betreft voorbij. In eerst instantie zijn 25 plekken aangewezen als locatie waar met carbid geschoten mag worden, dat aantal is later bijgesteld naar 33. Dat zijn er volgens melkbusschutters nog steeds te weinig. Met wat ze hebben gezegd tijdens informatiebijeenkomst is naar hun mening te weinig gedaan. 

Afspraken in het verleden

De schutters roepen sympathisanten en voorstanders van de traditie donderdagavond naar het stadhuis te gaan waar dan de gemeenteraad vergadert. De petitie moet hun protest ondersteunen. De teller van digitale handtekeningen staat woensdagmorgen op 1021. Vaders willen met hun zonen schieten op relatief rustige schietplekken en niet in zones waar massaal geschoten wordt.  Een deel van de ondertekenaars baalt ervan dat ze niet gehoord worden. 

Menige ondertekenaar wil vooral dat een oude traditie in stand blijft. Een van hen wijst op afspraken die in het verleden met gemeente zijn gemaakt waardoor de jaarwisseling ‘altijd een mooi feest was‘ waarbij de wijkagent zelfs op de melkbus zat. Ook burgemeester Koelewijn van Kampen heeft dat in het verleden wel eens gedaan.  ,,En op nieuwjaarsdag samen opruimen onder het genot van een verdwaalde oliebol. Zo hoort het.’’