Volledig scherm
Het plaatsen van een loodzware deur in de Reevesluis tussen Kampen en Dronten is woensdag uitgesteld. De klus werd uitgesteld vanwege onjuiste ballast van de kraan. De deuren worden over water aangevoerd en met een 500 tons telekraan op hun plek gehesen. Donderdag is een nieuwe poging. © Foto Freddy Schinkel

Plaatsen van loodzware deuren voor Reevesluis tussen Kampen Dronten uitgesteld

Metershoog en loodzwaar zijn ze, de twee deuren voor de Reevesluis in het Drontermeer tussen Kampen en Dronten. Woensdag zou de eerste op zijn plek worden gehangen, maar de poging is uitgesteld. Er waren problemen met de ballast. 

De deuren voor de schutsluis zijn 12 bij 7 meter en wegen bijna 50 ton. Op een ponton werden ze aangevoerd. Donderdag is een nieuwe poging om beide deuren op hun plek te krijgen.

Dam

Het complex bestaat uit drie delen. Als eerste wordt deze zomer de schutsluis afgerond, die de scheepvaart door de Reevedam moet loodsen. Volgend jaar volgen de spuisluis en de vispassage. Terwijl de dam het Drontermeer afsluit, kunnen schepen door de openstaande deuren van de schutsluis varen. Het totale project moet in 2021 klaar zijn.

Sloop

Over ruim twee jaar vervangt de Reevesluis de Roggebotsluis. Die wordt gesloopt, zodat bypass Het Reevediep voor het afvoeren van overtollig IJsselwater uiteindelijk een open verbinding met uiteindelijk het IJsselmeer krijgt. Eerst moeten ook nog de dijken langs het Drontermeer versterkt worden.

Volledig scherm
De Roggebotsluis tussen Kampen en Dronten, die wordt gesloopt. © Freddy Schinkel