Volledig scherm
© stock.xchng

Pluimveehouder over griep: 'De schrik slaat je om het hart'

KAMPERVEEN - De in diverse Europese landen uitgebroken vogelgriep doet ook in ons land de alarmbellen rinkelen.

Er is voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren.

Preventief geruimd
"De schrik slaat je om het hart als je hoort dat er veel dode wilde vogels worden aangetroffen. Je denkt al snel aan vogelgriep en dus aan die verschrikkelijke periode", zegt pluimveehouder Henri Mostert uit Kamperveen. Zijn bedrijf werd in november 2014 preventief geruimd toen op het bedrijf van zijn broer Johan vogelgriep uitbrak. Hij begrijpt de genomen maatregel maar al te goed. "Er is maar een oplossing, alle dieren naar binnen." Nu is dat op het bedrijf van familie Mostert geen issue. "Wij hebben altijd de kippen al binnen."

Mostert zegt dat het op zijn bedrijf normaal geldende hygiënisch protocol nog eens extra goed nageleefd gaat worden. "Je doet er alles aan om besmetting buiten de deur te houden, maar helemaal uitsluiten kun je het nooit. Dat hebben we een paar jaar geleden wel kunnen zien." Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) heeft pluimveebedrijven dringend opgeroepen extra hygiënemaatregelen te nemen en bezoek aan bedrijven tot een minimum te beperken.

De ingestelde ophok- en afschermplicht is ingesteld nadat in Hongarije, Polen, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bij wilde vogels hoog pathogene vogelgriep van het type H5N8 is gevonden. Ook in ons zijn bij Monnickendam dode futen en kuifeenden gevonden. Er wordt onderzocht of die ook het uiterst besmettelijke virus hebben.