Volledig scherm
Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen. © Freddy Schinkel

Politie heeft handen vol aan criminele asielzoekers in Kampen

De politie in Kampen heeft regelmatig de handen vol aan criminele asielzoekers. Dat zei burgemeester Bort Koelewijn woensdagavond tijdens een commissievergadering. Veelplegers krijgen een gebiedsverbod.

Vooral eind september had de politie te maken met 'drukte', zoals Koelewijn het noemde. In een week tijd kwamen twaalf aangiften binnen van winkel- of fietsendiefstal door asielzoekers. In een weekend zaten tien verdachten in de cellen van het politiebureau. ,,Er waren nauwelijks agenten over om op straat te laten lopen", aldus de burgemeester.

Minachting

Koelewijn antwoordde op vragen van Suat Azer. Het GBK-raadslid wilde weten of de burgemeester bekend is met de misdrijven die worden gepleegd door bewoners van het asielzoekerscentrum in Dronten en de overlast die dat veroorzaakt. Azer vond dat de politiek zich openlijker moet uitspreken over dit thema dat leeft onder de bevolking. ,,Als wij er niks over zeggen, dan is dat minachting van de burger", zei Azer.

Volgens Koelewijn gaat het om een specifieke groep asielzoekers: zij die uit 'veilige landen' komen en weten dat hun aanvraag wordt afgewezen. ,,Een kleine groep rondreizende criminelen die gebruikmaken van de faciliteiten voor vluchtelingen. Zij vertonen gedrag waar we ongelooflijk veel last van hebben", aldus de burgemeester. ,,Dat is een landelijk probleem."

Gebiedsverbod

Koelewijn heeft de overlastgolf onlangs besproken met politie, Openbaar Ministerie, Immigratie- en Naturalisatiedienst en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers. ,,De delicten die we kennen, worden bij elkaar opgeteld. Bereikt een persoon een bepaald niveau, dan gaat hij vanuit Dronten naar een extra beveiligde inrichting. Komt hij terug? Dan vaardig ik een gebiedsverbod uit, dat door de politie wordt gehandhaafd."

  1. Organist Luuk (16) uit Dalfsen neemt zijn eerste cd op: in Bovenkerk in Kampen
    PREMIUM
    video

    Organist Luuk (16) uit Dalfsen neemt zijn eerste cd op: in Bovenkerk in Kampen

    De Bovenkerk in Kampen doemt in de verte langzaam maar zeker op. Op een sombere, grijze dag zorgt de orgelmuziek van de kerk voor toch nog wat kleur in de stad. Grote kans dat je op een willekeurige dag in mei de kunsten van Luuk Schuurman door de straten hebt horen klinken. De organist uit Dalfsen nam in Kampen namelijk zijn eerste cd op. Dat op 16-jarige leeftijd. ,,Ik dacht dat het een grapje was.’’