Volledig scherm
© Thinkstock

Pools trio verdacht van meerdere fietsendiefstallen in Kampen

DE LUTTE - Met de aanhouding van een 21-jarige vrouw en twee mannen (19 en 30 jaar)uit Polen vrijdagmiddag op de A1 bij De Lutte, denkt de politie meerdere fietsendiefstallen in Kampen te hebben opgelost. Het trio reed in een busje op weg naar Duitsland, waar de politie tijdens de aanhouding vier in Kampen gestolen tweewielers aantrof. Het balletje begon vorige week vrijdag te rollen in de Kamper binnenstad.

Een vrouw had haar fiets in de Oudestraat neergezet, maar trof de tweewieler vervolgens op een andere plek aan. Omdat ze het niet vertrouwde, belde ze de politie, waarop agenten meteen op onderzoek uitgingen. Ze vonden op de plek die de vrouw had aangewezen meerdere gestolen fietsen.

In overleg met de eigenaren is besloten een aantal van deze 'koud gezette' fietsen te laten staan, in de hoop dat deze de politie zou leiden naar het fietsendievengilde dat al maanden zijn slag slaat in Kampen. Dit plan werkte uitstekend, want vrijdag 30 september werden de fietsen meegenomen en richting de Duitse grens vervoerd.

Ter hoogte van De Lutte werd het busje met de fietsen aangehouden, zodat de verdachten de grens niet over zouden komen. Het trio wordt verdacht van heling en zit voorlopig vast. De vier aangetroffen fietsen worden teruggegeven aan de eigenaren.

De afgelopen maanden werden opvallend veel fietsen gestolen in Kampen. Dieven hadden het met name gemunt op elektrische fietsen en nieuwe modellen van Gazelle. Ze maakten daarbij onder meer gebruik van lopers. Hoewel er nu verdachten zijn aangehouden, geldt voor fietsers nog steeds het advies gebruik te maken van een tweede (ketting-)slot.