Volledig scherm
Wethouder Martin Ekker (VVD) van Kampen © Gemeente Kampen

Positie wethouder Ekker wankelt

TeruglezenVanavond bespreekt de gemeenteraad van Kampen de rol die wethouder Mart Ekker speelde in de verkoop van de Stadskazerne. Verslaggever Jaap Selles doet hiervan rechtstreeks verslag.
 

De hoofdrolspelers in de discussie rondom de verkoop van de Stadskazerne in Kampen, wilden vooraf geen van allen commentaar leveren op het onderzoeksrapport van integriteitsbureau BING over die verkoop. 

Dinsdagmiddag werd het rapport geanonimiseerd openbaar gemaakt, woensdagavond wordt het 'vertrouwelijke rapport' besproken in de Kamper gemeenteraad. Op één fractie na hebben alle raadsfracties laten weten het rapport te willen bespreken. Alleen D66 vond de tijd tussen openbaarmaking en bespreking te kort. 

Vraagtekens

Uit het rapport blijkt dat er de nodige vraagtekens bestaan rondom de verkoop van de kazerne aan projectontwikkelaar Van Pijkeren uit IJsselmuiden. Hij kocht het cultuurcluster voor 5,4 miljoen euro, nadat de gemeente had laten weten de koop zelf niet te willen sluiten. BING-ondervroeg verschillende betrokkenen om tot een antwoord te komen of Van Pijkeren mogelijk bevoordeeld is. Bewijs daarvoor is niet gevonden. Wel blijkt uit het feitenrelaas dat wethouder Ekker op cruciale momenten vorig jaar zomer alleen handelde en van bepaalde afspraken een eigen perceptie heeft die niet overeenkomt met de lezing van andere betrokkenen.

Zwijgen

Voorafgaand aan het raadsdebat van woensdag houden betrokkenen de kaken stijf op elkaar. Dinsdag liet burgemeester Bort Koelewijn al weten niet gebeld te willen worden. Wethouder Mart Ekker weigerde ook commentaar te geven. ,,Geen commentaar", is het afgemeten antwoord van kazerne-eigenaar Gert van Pijkeren en voormalig eigenaar deltaWonen. 

GBK-fractievoorzitter Albert Holtland laat weten woensdagavond 'een motie' in zijn binnenzak te hebben. De inhoud laat hij in het midden, net als tegen wie de motie gericht is: wethouder Martin Ekker of het gehele college van burgemeester en wethouders. Holtland: ,,Ik zoek de fout bij het college."