Volledig scherm
Ganzen verjagen met laser, het lijkt te werken. © Bird Control Group

Proef op Kampereiland wijst
uit: gans lazert op dankzij laser

Het gebruik van laser lijkt effectief om schade door ganzen op landbouwgronden in te perken en kan miljoenen euro's besparen. 

Dat zeggen de initiatiefnemers van een landelijke proef met laserrobots. Op drie plekken, waaronder Kampereiland, werd het middel getest. De laser stuurt een lichtbundel over het weiland, waar de ganzen van schrikken.

De proef is opgezet door Altenburg & Wymenga en Sovon Vogelonderzoek Nederland, in samenwerking met het bedrijf Bird Control Group dat de robotlaser ontwikkelde.  

Volgens de onderzoekers vloog ruim 90 procent van de ganzen op als het apparaat werd aangezet, en tweederde vertrok helemaal. Meer dan de helft van de ganzen reageert al binnen enkele seconden op de laserstralen. Ook van gewenning is geen sprake, zo stellen de onderzoekers. 

Vogelverschrikker

,,Het onderzoek bevestigt wat wij al jaren van onze gebruikers horen”, zegt Steinar Henskes, directeur van Bird Control Group in een persbericht dat het bedrijf heeft verspreid. ,,Bij het veilig en duurzaam verjagen van vogels is gewenning juist één van de grootste uitdagingen. Daar gaat het meestal mis bij conventionele technieken zoals knalapparaten, vliegers en de ouderwetse vogelverschrikker. Apparaten die werken op basis van geluid geven bovendien veel overlast voor de omgeving. Vogels ervaren de Agrilaser als een fysiek gevaar. Dat spreekt het overlevingsinstinct van het dier aan, waardoor het onmiddellijk op de vlucht slaat.”

De overheid keerde vorig jaar ruim 21 miljoen euro uit aan boeren als compensatie van schade door ganzen aan landbouwgewassen. De overheid wil dit bedrag de komende jaren fors terugdringen.

Volledig scherm
Klaas Gunnink op Kampereiland deed mee aan de proef. Met de robotlaser moet voorkomen worden dat ganzen op zijn land poepen en het gras wegvreten. © Freddy Schinkel