Volledig scherm
Kamerlid Sietse Fritsma zit naast zijn fractievoorzitter, Geert Wilders. © robin utrecht

PVV en VVD stellen Kamervragen over criminaliteit asielzoekers in Kampen

De Tweede Kamer-fractie van de PVV stelt Kamervragen aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over de toename van criminaliteit door asielzoekers in Kampen, waar deze krant vandaag over bericht. De partij wil onder andere weten hoe het kan dat criminele asielzoekers ongestoord hun gang kunnen gaan.

Het aantal geregistreerde diefstallen is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, zo liet de politie Kampen weten. Volgens de burgemeester van Kampen Bort Koelewijn is een klein groepje bewoners van het azc in Dronten verantwoordelijk voor de toename. Het gaat om asielzoekers uit zogenoemde veilige landen die in Nederland sowieso bijna geen kans maken op een verblijfsvergunning. ,,Ze verpesten het imago van de rest.”

Overlast

Sietse Fritsma van de PVV reageert verontwaardigd op de berichten uit Kampen en stelt Kamervragen aan de staatssecretaris. ,,Hoe kan het dat criminele asielzoekers in Kampen en andere plaatsen nog steeds hun gang kunnen gaan, terwijl u meerdere malen heeft toegezegd om deze overlast tegen te gaan?”, vraagt het Tweede Kamerlid zich onder andere af. Ook wil hij weten waarom deze criminele asielzoekers niet snel worden afgewezen, vastgezet en uitgezet.

Verhaal gaat verder onder deze tweet.

De PVV pleit al langer voor een asielstop. ,,We kunnen niets tegen deze criminelen uit veilige landen doen. We mogen ze nu niet vastzetten”, zegt Fritsma. ,,Zelfs niet als ze al een beschikking hebben gehad om het land te verlaten.”

Vertrekken

Ook de VVD is kritisch. Kamerlid Malik Azmani uit Dalfsen gaat ook vragen stellen aan de regering. ,,Deze criminele veiligelanders horen niet in de opvang thuis. Wat mij betreft wordt heel snel beslist in deze zaken dat ze geen enkele kans maken op een verblijfsvergunning en moeten ze vertrekken. Als ze een strafbaar feit plegen moeten ze worden bestraft en vervolgens worden uitgezet", zegt hij. 

,,Mocht in de tussentijd om wat voor reden dan ook nog geen besluit kunnen worden gemaakt, dan hebben we inmiddels op mijn initiatief twee locaties in het land waar we overlastgevers plaatsen onder extra beveiligde toezicht waar het badwater voor ze koud wordt gemaakt. Kortom, Kampen moet niet langer last hebben van deze criminele asielzoekers.”  Hij wil van de staatssecretaris weten waarom criminele asielzoekers niet per direct het land uitgezet worden en waarom in deze zaken niet met voorrang versneld beslist wordt. 

De Tweede Kamer heeft op dit moment reces. Het is nog onduidelijk wanneer de antwoorden volgen.