Volledig scherm
PREMIUM
De gemeenteraad wil de stadswachten in Kampen niet zomaar van de straat halen. (archieffoto) © Freddy Schinkel

Raad verzet zich tegen onverwachte opheffing stadstoezicht Kampen

Het opheffen van de Stichting Stadstoezicht, dat acht stadswachten toezicht laat houden op het reilen en zeilen in de binnenstad, is nog geen gelopen race. Meerdere fracties in de gemeenteraad voelen zich overvallen door het nieuws over de opheffing, woensdag in deze krant, en zijn het niet eens met het besluit. Het college heeft moeten toezeggen dat er geen onomkeerbare stappen worden gezet en dat de kwestie eerst in de raad moet worden besproken.

Burgemeester Bort Koelewijn, die ook bestuursvoorzitter is van de stichting, zei in deze krant dat zijn stichting niet meer aan de eisen van de tijd voldoet. „We hebben meer toezicht nodig met sanctiemogelijkheden”, aldus Koelewijn. „Praktisch alle gemeenten hebben stadstoezicht allang beëindigd.” De stichting heeft de acht medewerkers al laten weten dat hun contract wordt opgezegd. Voor zes van hen denkt Koelewijn ander werk te kunnen vinden binnen de gemeente.

  1. Parkeergarage in Kampen had waterdicht kunnen zijn, áls de bouwers zich aan plannen hadden gehouden
    PREMIUM

    Parkeerga­ra­ge in Kampen had waterdicht kunnen zijn, áls de bouwers zich aan plannen hadden gehouden

    Langdurige afsluiting van de splinternieuwe parkeergarage Buitenhaven als gevolg lekkages was mogelijk helemaal niet nodig geweest als Kampen de garage gewoon volgens bestek had laten bouwen. Begin 2018 besloot de gemeente uit zuinigheid het aanbrengen van een waterdichte coating uit het bestek te schrappen. Precies dat wordt nu gepresenteerd als de oplossing om aan alle problemen een einde te maken.