Volledig scherm
Ruben W. (22) bestuurde de vrachtwagen die op de rode auto van Hillien Bakker knalde, tijdens een horrorcrash op de N50 bij Kampen. © Stefan Verkerk

Rechter: geen bewijs voor appen bij horrorcrash N50, chauffeur krijgt 500 euro boete

's-Heerenbroeker Ruben W. (22) moet 500 euro boete betalen. En hij krijgt een rijontzegging van vier maanden, als hij in de komende drie jaar nog eens in de fout gaat. Die straf legde de rechter vanmiddag op voor het veroorzaken van een horrorcrash op de N50 bij Kampen.  

Het ongeluk gebeurde op 2 november 2016. In de ochtendspits reed W. vanaf Emmeloord richting Kampen. Onderweg verstuurde hij meerdere appjes aan zijn vriendin. 

Opstopping

Even voor acht uur zag hij een opstopping bij de afslag Kampen Centrum te laat. Niet door te appen, maar door in de spiegels te kijken, aldus W. Met zijn vrachtwagen knalde hij op vijf auto's, waarvan de rode Suzuki van Hillien Bakker werd geplet.

W. dacht dat hij de Urkse had doodgereden. Dat bleek niet zo te zijn. In kritieke toestand werd ze naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat zij 'slechts' een gescheurde mild, klaplong, gekneusde borstkas en een hersenschudding had.

Ongelukkig

De rechter concludeert dat W. 'een enkel moment' niet oplette. Namelijk tijdens het veroorzaken van de crash. Volgens de rechter is er geen verband tussen het appen en het ongeluk. 

Dat vond de officier van justitie twee weken geleden wel. Hij verweet W. het maken van een 'grote verkeersfout' door langere tijd niet continu op de weg te letten. De officier eiste één jaar rijontzegging en een werkstraf van 160 uur.

'Geen schuld'

W. vond tijdens de zitting dat hij geen schuld had. Hij hield voldoende afstand en lette goed op de weg. Dat hij kort voor de crash in zijn spiegels keek, vond hij een ongelukkige samenloop van omstandigheden.