Volledig scherm
© Bram van de Biezen

'Reevediep met aanpassingen weer bevaarbaar'

KAMPEN - Drie eilandjes, een extra eiland en een kleine verschuiving van de vaargeul. Dat is volgens Ruimte voor de Rivier nodig om het Reevediep helemaal bevaarbaar te maken. November vorig jaar zette de Raad van State een streep door een doorgaande vaarverbinding.

Vanwege kwetsbare natuur mochten boten geen gebruik maken van de laatste 300 meter, aan de kant van het Drontermeer. Het vaarverbod was een flinke tegenvaller voor gemeente Kampen en watersporters die maar wat graag via het Reevediep een doorsteek wilden maken van IJssel naar Drontermeer of andersom.

Oplossing
Ruimte voor de Rivier denkt een oplossing gevonden te hebben voor aantasting van de natuur waarop het vorige plan stuk liep. Drie nieuwe, met riet begroeide eilandjes en een extra rietkraag moeten een afschermende buffer vormen tussen vaargeul en rietoever. Het grootste eiland is 85 meter lang en 15 meter breed. Riet dat bij aanleg van de Reevediep-monding wordt getransplanteerd naar de eilandjes. Achter de bestaande rietoever, nabij de tunnel van de Hanzelijn, komt nog een kleine geul. De vaargeul richting Drontermeer, straks gemarkeerd door lijnen met tonnetjes, wordt iets versmald, de loop van het Reevediep zelf blijft gelijk.

Volgens Ruimte voor de Rivier zijn al deze preventieve maatregelen die voorkomen dat beschermde rietvogels last hebben van recreanten die gebruik maken van het Reevediep.