De Bovenkerk in Kampen wordt gezien als een kenmerkend element in het stadsbeeld.
Volledig scherm
De Bovenkerk in Kampen wordt gezien als een kenmerkend element in het stadsbeeld. © Freddy Schinkel

Restauratie Kamper Boventoren staat op punt van beginnen

Restauratie van de Boventoren staat op het punt van beginnen. Gemeente Kampen heeft de klus gegund aan het Zwolse bouwbedrijf Hanzebouw dat voor 15 april moet beginnen om op tijd klaar te zijn.

De toren van de Bovenkerk verkeert al jaren in slechte staat. De 'Boventoren' verzakt en komt steeds meer scheef te staan als er niets aan wordt gedaan. Dat kan en mag niet gebeuren, vindt gemeente Kampen die de toren ziet als een kenmerkend element in het stadsbeeld.  ,,Daarom is het belangrijk de toren te herstellen en te behouden voor de toekomst'', vindt wethouder Marieke Spijkerman. 

Orgel in nood

Herstel is ook nodig om te voorkomen dat het karakteristieke orgel nog meer in de problemen komt. Door de verzakking staat er steeds meer spanning op de ankerstaven waarmee het orgel vastzit in de toren. Fundering en gevels worden aangepakt tijdens de restauratie, samen met de schade die door zetting van de toren is ontstaan. 

De restauratie kost ongeveer een miljoen euro. Provincie Overijssel betaalt hiervan bijna 600.000 euro.  Om de subsidie daadwerkelijk te krijgen, moet het werk begin november klaar zijn.