Rick is blij met energietoeslag: zijn thermostaat stond op 14 graden in de winter

Uitslag PeilingHuishoudens met een laag inkomen gebruiken de energietoeslag lang niet altijd waarvoor deze bedoeld is. De compensatie van 800 euro gaat naast de hogere energiekosten ook naar de supermarkt, benzinepomp of spaarrekening. Zoals bij Rick uit Kampen: ,,Hopelijk kan ik in het najaar de verwarming een paar graden hoger zetten.”

12 reacties

 • R. Veldhuis

  1 maand geleden
  Beste Schlosser, u krijgt 800 op de rekening en 400 via de energiemaatschappij. Die 400 krijgt overigens elk huishouden. Verder vraag ik mij af werkt u? Er zijn zat middeninkomens die 40 uur werken en nauweijks meer te besteden hebben doordat ze dit soort toeslagen mislopen. Net zoals ze geen recht hebben op kwijtscheldingen of gratis zelftesten. Er kan dan wel een zielig verhaal zijn dat iemand met 15 euro doet maar dan wil ik wel meer weten van het verhaal.
 • Alex Wijn

  1 maand geleden
  Ja, het is soms een beetje scheef. Een kennis van mij (in de bijstand) met een supergeïsoleerd huis kreeg dus 800 Euro plus 150 terugbetaling van solarenergie (woningscorporatie heeft de daken vol gelegd met zonnepanelen). Kort door de bocht: Voor Energie heeft hij niets nodig. Ik veel eerder met een slecht geïsoleerd rijksmonument (huur). Ik stook al op 16,5˚C in de winter. Verder geef ik @Henny Luijten gelijk. Leef niet zo ver van de 'armoedsgrens' en moet vandaar alles zelf bekostigen.
 • Henny Luijten

  1 maand geleden
  Het is fijn dat H.J. Puts het met me eens is, maar begrepen heeft hij het niet wat ik schreef. De middeninkomens hebben het financieel al te zwaar; onze groep heeft niet eens de mogelijkheden meer om te sparen. Er is slechts geld voor eten en drinken in goedkoopste vorm is al niet meer op te brengen, en zelfs dát is er te weinig. Maar ja, nog net teveel inkomen om recht te hebben op energietoeslag. Een tientje minder inkomen en je bent 800 euro rijker. En álles om je heen is al versleten.
 • JS van Katwijk

  1 maand geleden
  @Zjoske: het was al lastig genoeg de doelgroep in kaart te brengen. De op papier beste oplossing was niet haalbaar. De afdelingen sociale zaken van gemeenten kampen dit jaar al met een lading extra werk zoals dit dossier, de Oekraïners, en de inburgering. Ambtshalve die 800 per huishouden verstrekken was de enige practische oplossing.
 • Inge Schlosser

  1 maand geleden
  Hoi veldhuis hoe komt u op 1200 euro het is 800. En ja stom als sommige het voor andere doeleinden besteed maar iedereen moet dat lekker zelf weten. Ik heb het op m'n spaar staan. Soms vind ik iedereen heeft maar een mening maar loop eens een week mee met mensen die weinig geld hebben ik ken iemand die met 15 euro per week doet dus misschien meer denken aan de mindere in de maatschappij. Zwolle heeft de grens verlegd van 120 naar 130