Vanavond
Volledig scherm
Vanavond © Thinkstock

Rijden Zonder Invloed vandaag in actie in centrum van Kampen

Vrijdagavond- of nacht naar het centrum van Kampen? Het kan zo maar zijn dat u dan wordt gevraagd vrijwillig een alcohol- of drugstest te ondergaan. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost Nederland spreekt tussen half acht ’s avonds en half vier ’s nachts bestuurders aan om mee te werken.

Meedoen mag, maar hoeft niet. Het gaat vandaag om testen op vrijwillige basis. Iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is, stelt het ROV. Toch stappen nog altijd mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of gebruik van zware medicatie. Met de campagne Rijden Zonder Invloed wil ROV Oost Nederland aandacht vragen voor de gevolgen van alcohol, drugs en medicatie op de weg. 

Bakfiets

Het campagneteam rijdt met een bakfiets door het centrum van Kampen en spreekt bezoekers van de binnenstad aan. Wie meewerkt en geen drugs of alcohol heeft gebruikt, krijgt een presentje. Voor weggebruikers met een een te hoog alcohol- of drugspercentage wordt alternatief vervoer gezocht.

Misdrijf

Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en een belangrijke oorzaak van ernstige verkeersongevallen. Jaarlijks komen tussen de 75 en 140 mensen om in het verkeer als gevolg daarvan. Ook gebruik van drugs en zware medicatie is geregeld oorzaak van ongevallen. Sinds 1917 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. Naast een blaastest kan de politie ook een speekseltest inzetten die gebruik van drugs kan aantonen. Een combinatie van alcohol en meerdere soorten drugs wordt gezien als zeer riskant en altijd strafbaar.

Beleven en ervaren

ROV Oost Nederland gaat al vier jaar geregeld op pad voor vrijwillige alcohol- en drugstesten. Dit weekeinde zijn Kampen en Deventer aan de beurt. De campagne Rijden Zonder Invloed draait om zelf beleven en ervaren. Zo is volgens ROV de kans het grootst dat mensen zelf tot de conclusie komen dat rijden onder invloed geen goed idee is.

ROV Oost-Nederland wil in Gelderland en Overijssel de partner zijn voor verkeersveiligheid. Met hun kennis willen ze diverse betrokken partijen bij elkaar brengen. Iedereen elke dag veilig thuis krijgen is de ambitie. ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel.