Volledig scherm
Jaarlijkse onderhoudsbeurt door Rijkswaterstaat van de Balgstuw in het Ramsdiep tussen Kampen en Ens © Freddy Schinkel

Rijkswaterstaat geeft uitleg tijdens testsluiting balgstuw Ramspol

Rijkswaterstaat inspecteert dinsdag de balgstuw bij Ramspol. Daarvoor wordt de stormvloedkering tussen Kampen en Ens gesloten. Bezoekers krijgen tussen 07.30 en 18.00 uur uitleg over de werking van de stormvloedkering.

Voor het publiek wordt aan de zuidkant van het Ramsdiep, aan de Balgweg in Kampen, een uitkijkpunt ingericht. Hier staan picknicktafels en vertellen medewerkers van Rijkswaterstaat over het sluiten van de balgstuw. De auto kan geparkeerd worden onder de Ramspolbrug. Voor koffie en thee wordt niet gezorgd. 

Stormseizoen

Rijkswaterstaat test en inspecteert de balgstuw jaarlijks. Daardoor wordt duidelijk of de rubberen band gereed is voor het nieuwe stormseizoen. De opblaasbare dam sluit bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer af. Hierdoor wordt wateroverlast in dorpen als Zwartsluis, Genemuiden en Hasselt voorkomen. 

De stormvloedkering Ramspol is één van de vijf stormvloedkeringen in Nederland en is wereldwijd de enige in zijn soort. De dam bestaat uit drie delen. Als het zware en zeer sterke rubberdoek is opgeblazen, ontstaat er een barrière van tien meter hoog en 240 meter lang. De kering sluit automatisch als het waterpeil stijgt tot een hoogte van vijftig centimeter boven NAP.