Volledig scherm
PREMIUM
Tijdens de bouw van de Reevesluis wordt het eerste circulaire viaduct van Nederland getest door het werkverkeer. © Foto Freddy Schinkel

Rijkswaterstaat test 'Lego-viaduct' bij Kampen

De bouw van de Reevesluis bij Kampen wordt door Rijkswaterstaat aangegrepen voor een test met het eerste circulaire viaduct van Nederland. Dit is een viaduct dat bestaat uit betonnen elementen die na gebruik weer uit elkaar kunnen worden gehaald, zodat het viaduct elders weer kan worden opgebouwd.

Op deze manier is er geen afval, zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en worden gebruikte grondstoffen zonder verlies hergebruikt. Tot dusver moesten dit soort bouwwerken worden gesloopt en gerecycled.

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.