'Roerdomp broedt in Reevediep'

Opvallend nieuws vanuit bypass Het Reevediep bij Kampen. In het nieuwe rietmoeras is een broedend roerdomppaar gesignaleerd. Dat meldt de Vogelbescherming.

De waarneming is in juni gedaan door ecologisch adviesbureau Altenbrug & Wymenga. ,,Hier zijn wij heel blij mee, want de roerdomp is een kritische moerasvogel", aldus een woordvoerder van de Vogelbescherming. ,,En het nieuw aanplanten van rietmoeras is niet altijd een succes." 

Natuurlijke habitat

De leiding van het project Ruimte voor de Rivier is ook verheugd. Het rietmoeras is drie jaar geleden aangelegd om de vogel, die met uitsterven wordt bedreigd, een onderkomen te bieden. De bypass wordt namelijk aangelegd in wat voorheen de natuurlijke habitat van de roerdomp was. 

De roerdomp en de grote karekiet zaten de bypass dwars. Ruim twee jaar geleden besloot de Raad van State dat in een deel van de bypass niet mag worden gevaren. Dit om het leefgebied van de vogels te beschermen. De Raad van State vond dat met het nieuwe moeras de vogels onvoldoende werden gecompenseerd. De grote karekiet is nog niet gesignaleerd in het rietmoeras. ,,Die vogel is nog kritischer", weet de woordvoerder.

Roerdomp
Volledig scherm
Roerdomp © Henri Verwijmeren