De Russen die zondagmiddag bij Wilsum gingen vissen had al ongeveer 60 vissen binnengehaald.
Volledig scherm
De Russen die zondagmiddag bij Wilsum gingen vissen had al ongeveer 60 vissen binnengehaald. © Wilfred Sollie

Russen hengelen kilo's vis te veel uit de IJssel bij Wilsum

Twee Russische vissers hadden al behoorlijk wat binnen gehengeld uit de IJssel bij Wilsum, toen de politie Kampen en de gebiedsconciërge hen in het vizier kreeg. Ze bleken meer dan zes keer de toegestane hoeveelheid bij elkaar gevist te hebben. 

Opsporingsambtenaar Wilfred Sollie deed zondagochtend met de politie een controle langs de IJssel toen ze bij Wilsum op twee vissers stuitten. ,,Het viel ons op dat ze ineens wel heel veel haast hadden met inpakken, dat was voor ons voldoende aanleiding om de mannen te controleren." 

Sollie en de agenten snelden zich naar de auto. Het tweetal wist niet te ontkomen en moest zich identificeren en de vispassen laten zien. Het bleek te gaan om twee Russen van 47 en 41 jaar die in het Duitse Steinhagen wonen, vlakbij Bielefeld. De papieren waren in orde. Sterker nog, de twee waren aangesloten bij een Nederlandse visvereniging in Almelo en Nijmegen. 

Quote

Bij deze hoeveelhe­den is de boete vaak wel hoger dan 350 euro

Wilfred Sollie

Regelgeving

Toch vertrouwde Sollie het niet. Hij besloot een kijkje te nemen in de auto, waar hij enkele vuilniszakken vond. Toen die werden omgedraaid lag het grasveld bezaaid met ongeveer 60 brasems, kopvoornen en windes. Bij wet is het niet toegestaan om meer dan tien zoetwatervissen langer dan 15 centimeter te vangen, dus het bonnenboekje werd tevoorschijn gehaald. 

Aangezien de hoeveelheid zes keer zo veel is als wettelijk toegestaan, gaat de officier van justitie een beslissing nemen over het bedrag. Volgens Sollie kan dat nog wel eens een duur geintje worden. ,,Bij deze hoeveelheden is de boete vaak wel hoger dan 350 euro."

Invriezen

De opsporingsambtenaar is zelf ook een fervent visser en hoort in de visserswereld dat hengelaars uit het voormalig Oostblok vaak niet op de hoogte zijn van de regelgeving in ons land. ,,De informatie is in veel gevallen alleen in het Nederlands, dus dat begrijpen ze niet.'' Ze vissen vooral voor eigen consumptie. ,, Dat nemen ze mee naar huis en vriezen ze in. Of ze doen de vis in een pot met zuur.'' 

Egelopvang

Wat er met de gevangen vis gebeurt? De meeste zijn dood en naar de egel- en vogelopvang in Kampen gegaan. ,,Zij waren er heel erg blij mee," lacht Sollie.