Volledig scherm
Het onderzoek bij het bedrijf in Kamperveen. © ANP

Slib uit sloot mogelijk oorzaak van vogelgriep in Kamperveen

Het Ministerie van Landbouw gaat onderzoeken of de uitbraak van vogelgriep in Kamperveen is veroorzaakt door het vermalen van slib uit sloten. Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij roept leden op om voorlopig geen slib te verpulveren in de buurt van pluimveebedrijven.

Deze week brak voor de derde keer in vier jaar tijd vogelgriep uit bij de eendenhouderij van de familie Mostert in Kamperveen. Het is een raadsel hoe dat heeft kunnen gebeuren. 

Financieel drama

,,Een menselijk en financieel drama”, zegt Hubers, die contact heeft gehad met de eigenaar. ,,Deze mensen hebben werkelijk alle maatregelen genomen om de vogelgriep buiten de deur te houden. Geïnvesteerd in de beste ventilatiesystemen, gezorgd dat ongedierte buiten de stal blijft, alle hygiënemaatregelen streng in acht genomen. En toch is het misgegaan. Ik kan geen andere conclusie trekken dan dat het virus via de lucht moet zijn binnengekomen.”

Baggerwerk

Hubers sluit niet uit dat baggerwerkzaamheden de oorzaak zijn. Hij legt uit: ,,Wilde vogels poepen in sloten, ze komen op sloten en slib af om te eten. En die wilde vogels kunnen het virus bij zich dragen.'' Het virus kan ook in de poep zitten. ,,In het water en bij koude omstandigheden kan het vogelgriepvirus lang overleven. Net als bij de gewone, menselijke griep. Het griepvaccin wordt niet voor niets ingevroren…”

Als boeren de sloten baggeren en het slib op de wal plaatsen, wachten ze tot het gaat vriezen om de troep te vermalen tot stof. Dat stof wordt vervolgens over het land uitgereden. In Kamperveen is dat ook gebeurd, door een buurman van Mostert. ,,Met de beste intenties”, zegt Hubers er bij. Hij vreest dat het virus nog in de stofdeeltjes aanwezig kan zijn en vervolgens via het ventilatiesysteem de stal binnenkomt.

Oproep aan leden

Bij een geval van vogelgriep in Boven-Leeuwen in 2016 zouden ook baggerwerkzaamheden uitgevoerd zijn. Daarom worden alle agrariërs opgeroepen om in de buurt van pluimveebedrijven voorlopig geen slib te vermalen. ,,Die oproep is aan al onze leden verstuurd”, stelt de LTO-zegsman.

Het ministerie laat weten deze theorie, net als andere mogelijke oorzaken, te onderzoeken. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is het daar hartgrondig mee eens en steunt ook de oproep van LTO. ,,Deze theorie werd na Boven-Leeuwen weggewuifd, maar nu is het tijd om dit goed te bekijken”, stelt Hennie de Haan van de vakbond. ,,Dan kunnen we het uitsluiten of vaststellen.”

 1. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
  PREMIUM
  video

  Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

  Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’
 2. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn: