Volledig scherm
© Thinkstock

Steeds meer boeren biologisch: 'Het is soms een spagaat'

In de afgelopen vijf jaar zijn er meer biologische boeren bijgekomen. Vooral pluimveehouders houden hun kippen vaker op biologische wijze. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel telden in 2011 542 biologische agrarische bedrijven. Dat aantal liep in 2016 op tot 592. Volgens het CBS was de grootste groei te zien in de pluimveesector. Het aantal biologisch gehouden kippen steeg van 2011 tot 2016 met bijna twee derde naar ruim 3 miljoen. Dat is 3 procent van alle Nederlandse kippen.

Een landbouwbedrijf werkt biologisch als er niet of nauwelijks gebruik gemaakt wordt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Een veehouder werkt biologisch als het vee de mogelijkheid heeft tot vrije uitloop, om zich op een meer natuurlijke manier te gedragen.

Harry Bruins uit Kampen is een biologische boer. Zijn bedrijf is in 2012 biologisch geworden. Volgens Bruins is het niet makkelijk om te beginnen met biologisch boeren, omdat de bodem 'verslaafd' is geworden aan kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Bruins zag zijn omzet in die tijd dan ook behoorlijk dalen. ,,Dat was soms echt een spagaat. We moesten er echt in investeren. Maar ik geloof erin dat het zich op de lange termijn zal uitbetalen om mét de natuur te werken, in plaats van tegen de natuur.''