Volledig scherm
© Jaap Selles

Sterkere dijk langs Kampereiland bijna helft goedkoper

De dijkversterking op het Kampereiland kost geen 8 maar 4,9 miljoen euro. De oorspronkelijk geraamde kosten zijn daarmee bijna gehalveerd.
 

De werkzaamheden kunnen in oktober beginnen. Voorwaarde is dat het algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta dinsdag akkoord gaat. De verwachting is dat het sein dit keer op groen gaat. Op het Kampereiland is 'voorzichtig optimisme', aldus Bert van der Kolk, voorzitter van Streekbelangen.

Subsidie

Niet alleen het waterschap betaalt voor betere dijken. Ook de provincie Overijssel trekt de knip. Voor hoeveel? Die beslissing moet nog worden genomen. Wel is afgesproken dat Overijssel maximaal de helft subsidieert. In dit geval 2,4 miljoen euro.

Het geld wordt gestoken in de aanleg van een robuuste dijk. Die komt over een afstand van tien kilometer langs vijf buitenpolders van het Kampereiland. De huidige afgekeurde dijk kan eens in de vijftig jaar overstromen, bij de nieuwe dijk is dat eens in de vijf eeuwen. Tijdens twee stormen in januari was de situatie kritiek.

Broedseizoen

Als het verlenen van de vergunningen soepel verloopt, start in oktober de dijkverbetering langs de Willem Meyer-, Zwartemeer- en Stikkenpolder. In het najaar van 2019 zijn de Cock's Polder en Polder Heuvel aan de beurt. Door het broedseizoen kan de dijkversterking alleen plaatsvinden tussen 1 maart en 1 september. 

Besparen

Een half jaar geleden ging een dikke streep door de dijkverbetering. De begrote kosten van 8 miljoen euro waren 'maatschappelijk onverantwoord' voor de bescherming van 33 boerderijen. Om kosten te besparen is besloten om de dijken niet met aangevoerd zand te verstevigen. Nu wordt modder uit naastgelegen sloten gehaald.

 1. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
  PREMIUM
  video

  Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

  Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’
 2. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn: