Volledig scherm
In een volle raadszaal werd maandagavond gesproken over de plannen voor Bolwerk Buitenwacht. © Jaap Selles

Streep door parkeerdek bij station Kampen

Er komt geen parkeerdek bij het station van Kampen. Alle politieke partijen schoten dit idee voor het gebied Bolwerk Buitenwacht gisteravond af. Zij eisten  een nieuw plan, dat op steun kan rekenen van belanghebbenden en zonder een vooraf bepaald aantal parkeerplaatsen.

,,Niemand wil dit", verwoordde Johan Witteveen (ChristenUnie) het algemene politieke gevoel. Pascal Jacobs (D66) concludeerde: ,,Prutswerk." Lenie van Asselt (SP) verzuchtte zelfs: ,,Ik ben er helemaal klaar mee."  Het waren felle reacties op het voorstel dat de gemeente Kampen maakte op verzoek van de gemeenteraad, nadat gesprekken tussen belanghebbenden in de zomer afketsten. Om voldoende groen over te houden, de waterafvoer te verbeteren én 360 parkeerplekken te behouden, kwamen ambtenaren tot de conclusie dat een parkeerdek nodig was. 

Een misvatting, zo bleek in de afgelopen weken. Niemand was gelukkig met het idee. Bewoners van de Sportlaan zagen hun uitzicht verpest worden, verwachtten een daling van de woningwaarde en vreesden dat het parkeerdek zou worden tot een drugshol en afwerkplek. Ondernemers voelden zich de kwade pier. Ja, zij wilden meer parkeerplaatsen, maar hadden nooit de suggestie van een parkeerdek aangedragen. 

Felle discussie

Het leidde in een volle raadszaal tot een felle discussie tussen Jacobs  - ,,U verkwanselt burgerparticipatie" - en wethouder Gerrit Jan Veldhoen - ,,Ik voerde een opdracht van de raad uit." De wethouder concludeerde: ,,Het is mij helder geworden: dat parkeerdek komt er zeker niet."

(Tekst loopt onder foto door)

Volledig scherm
Sportlaan IJsselmuiden niet blij met nieuwe plannen. © Foto Freddy Schinkel

Wat wel? De politici vonden het positief dat door het spraakmakende plan belanghebbenden weer met elkaar in gesprek zijn. Omwonenden, de denktank Vrienden van Bolwerk Buitenwacht en ondernemers uit Kampen en IJsselmuiden proberen tot een compromis te komen. Wethouder Veldhoen gaf aan hieraan gehoor te willen geven. Grootste twistpunt is het aantal parkeerplekken. De buurt is bereid om 300 plekken te accepteren, maar ondernemers willen er meer. 

Parkeerbehoefte

Meerdere partijen gaven gisteravond aan dat de 360 parkeerplekken die zij voor de zomer eisten, niet langer zaligmakend is. Witteveen (CU) pleitte voor een 'modulaire opbouw'. Kortom: het gebied dusdanig inrichten dat afhankelijk van de behoefte het aantal parkeerplekken omhoog of omlaag kan. Partijen stelden dat ook een oplossing voor de wateroverlast in de aanpalende straten prioriteit moet zijn.

Volledig scherm
Een impressie van de parkeergarage voor Bolwerk Buitenwacht in Kampen, gezien vanaf de Sportlaan in IJsselmuiden. © Gemeente Kampen