Volledig scherm
PREMIUM
De politie in Kampen heeft de handen vol aan asielzoekers van het azc in Dronten. © Freddy Schinkel

Supermarkten in Kampen zijn dieven zat: ‘Het gaat met mandjes vol de deur uit’

UpdateSupermarkteigenaren in Kampen nemen het heft in eigen hand om de enorme toename van diefstallen tegen te gaan. Wie twee keer heeft gejat, komt er nergens meer in. ,,Het gaat met mandjes vol de deur uit’’. 

Voor de grootgrutters is de maat vol. ,,Er wordt ongelooflijk veel gestolen”, weet Alex van der Velde, uitbater van een Albert Heijn. ,,Het is moeilijk in geld uit te drukken. Tel ik een heel jaar bij elkaar op, dan kan ik voor dat bedrag een heel leuke auto kopen. Het gaat met mandjes vol de deur uit.” Veel daders wonen volgens de winkeliers op het asielzoekerscentrum in Dronten. Maar de supermarkteigenaren willen het aantal winkeldiefstallen in zijn geheel terugdringen. 

Database

Om het melden van diefstal bij de politie makkelijker te maken, is een standaard aangifteformulier gemaakt. De dieven - dus álle daders, niet alleen de asielzoekers - worden geregistreerd in een speciale database, die is gemaakt door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Het beheer is in handen van ontwikkelaar BUN, die twee AH-supermarkten in de stad heeft. 

Lezers van de Stentor reageren op Facebook dat het een goed initiatief is, ‘maar dit zou voor iederéén moeten gelden’. Discussieer mee: