Volledig scherm
PREMIUM
Asielzoekerscentrum (AZC) Dronten. (Politie heeft handen vol aan criminele asielzoekers in Kampen)Foto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © 181018 © Foto Freddy Schinkel

Taboe rond diefstal door asielzoeker doorbroken

Het is een publiek geheim: winkeldiefstallen in Kampen worden massaal gepleegd door een klein groepje asielzoekers, een groepje dat sowieso geen kans heeft op een verblijfsvergunning. Nu zeggen een raadslid, de burgemeester, de politie en winkeliers het ook. Het einde van een taboe?

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen spreekt helder en op rustige toon. Hij heeft het over ‘etterbakjes’: bewoners van het asielzoekerscentrum in Dronten die uit veilige landen komen en in zijn gemeente winkeldiefstallen plegen. ,,Dit kleine groepje besmeurt het imago van de échte asielzoekers. Want ik zou die etterbakjes uit veilige landen zeker geen asielzoekers willen noemen. Ze hebben namelijk geen kans op asiel.”

  1. 7 vragen aan de onderzoekers die ruim 15.000 teken testen op levensgevaarlijk virus
    PREMIUM
    Aanrader van redactie

    7 vragen aan de onderzoe­kers die ruim 15.000 teken testen op levensge­vaar­lijk virus

    Ruim 15.000 teken uit alle delen van het land worden op dit moment onderzocht door wetenschappers van de Wageningen Universiteit (WUR) in het kader van een onderzoek naar het voor de mens gevaarlijke ‘tekenvirus’ TBE. Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken hoe het virus zich verspreidt. In drie jaar tijd zijn zes mensen er flink ziek door geworden. Het meest recente geval deed zich deze vorige week voor in Twente.