Tienduizenden euro's schade na roof uit kiprestaurant Kampen

video en updateEen grootschalige diefstal bij Oranje Fried Chicken in Kampen. Uit het kiprestaurant op de Oudestraat is voor tienduizenden euro's aan apparatuur geroofd. De Syrische vluchteling Mohamad Almasri startte de zaak 3,5 maand geleden. Nu dreigt sluiting.

Op zaterdagmiddag laat Almasri de gaten in het restaurant zien. De bankjes waarop gasten kunnen zitten zijn weg. Net als de schermen boven de balie, waarop de menu's staan. De koffiemachine? Ook weg. Net als een frituur. Almasri loopt naar de koelcel achterin het pand. ,,Was uitgezet", zegt hij. Een grote voorraad kip kon rechtstreeks de container in. Almasri heeft aangifte gedaan van wat hem is overkomen.

Actie

Alleen al de materiële schade schat hij op bijna 20.000 euro. Ondertussen is de zaak gesloten. Almasri heeft geen inkomsten, terwijl de vaste kosten blijven. Het totale schadebedrag wordt geschat op 40.000 euro. Reden voor Alex Prakken en Bob Rodenburg om een inzamelingsactie te houden. ,,Mohamad liet drie jaar geleden met zijn gezin alles achter in Syrië. Hij wilde in Nederland een nieuw bestaan opbouwen. Hij opende dit restaurant om niet van een uitkering te hoeven leven. En nu gebeurt hem dit. Triest", vertelt Rodenburg.

Almasri is Rodenburg en Prakken dankbaar. ,,Ze zijn als broers voor mij." Het trio kent elkaar al een paar jaar. Rodenburg en Prakken als begeleiders tijdens uitstapjes van een groep vluchtelingen. Almasri was een van hen. ,,De laatste maanden was Mohamad minder vaak aanwezig", weet Rodenburg. ,,Klussen in zijn zaak. Hem nu helpen door een inzamelingsactie te houden, is het minste wat we voor hem kunnen doen."

In het kiprestaurant Oranje Fried Chicken op de Oudestraat in Kampen is ingebroken. De schade bedraagt tussen de 15.000 en 20.000 euro.
Volledig scherm
In het kiprestaurant Oranje Fried Chicken op de Oudestraat in Kampen is ingebroken. De schade bedraagt tussen de 15.000 en 20.000 euro. © Aangeleverd
  1. Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?
    PREMIUM
    Vraag bij het nieuws

    Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?

    Het thuiswerken gaat nog wel even duren, maar nu alles gefaseerd weer open gaat zie je dat steeds meer mensen ook naar kantoor gaan. Welke thuiswerkkosten mag je wel declareren nu het warmer gaat worden en draai je straks zelf ook op voor het verplichte mondkapje in het openbaar vervoer als je naar je werk gaat? Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht DAS Rechtsbijstand, geeft tekst en uitleg.