Volledig scherm
PREMIUM
Sientje Martha Elzas © Joop van Dijk

Toneelstuk als eerbetoon aan Sientje, Gerrit Jan en Aaltje uit Kampen

Kampen 75 jaar bevrijd? Daar moet je als lokale toneelvereniging op inhaken, vindt de Kleine Komedie in Kampen. Het gezelschap koos voor het verhaal van Sientje Elzas, een meisje van 14 dat in 1943 als onderduiker terechtkwam bij de familie Van der Klip in de Oranjewijk.

Eind goed al goed gaat dit keer niet op voor het stuk dat de Kleine Komedie eenmalig opvoert. Sientje Elzas is verraden en werd via kamp Westerbork afgevoerd naar Auschwitz. Daar sterft ze begin 1944 in de gaskamer. Haar verhaal is het waard om verteld te worden, zegt Bert Vreugdenhil, een van de schrijvers en regisseurs van het toneelstuk Sientje Elzas, Kampen in oorlogstijd. ,,We willen ook het verhaal vertellen van de familie waar ze was ondergedoken. Een kinderloos echtpaar dat plotsklaps een joods meisje uit Amsterdam kreeg. Hoe gingen ze daar mee om? Wat waren hun afwegingen? Hoe was het voor hen ineens een kind in huis te hebben. Je moet wel heel veel lef hebben om te doen wat zij hebben gedaan.’’

  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM
    video

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.