Volledig scherm
Een voorbeeld van een starterswoning © PR

Tonnen extra voor starterslening in Kampen

Goed nieuws voor starters in Kampen. De gemeente trekt 400.000 euro uit voor zo'n dertien startersleningen. Daarmee wil ze voorkomen dat starters door strengere regels rechtstreeks naar een huurwoning worden gedreven.

In het nieuwe jaar is nog geld beschikbaar voor dertien nieuwe aanvragen. Volgens wethouder Marieke Spijkerman is dat onvoldoende. De ervaring leert dat per jaar zo’n 30 eerste huiseigenaren een beroep doen op de gemeentelijke starterslening. Hoewel de woningmarkt aantrekt, blijft het aantal aanvragen stabiel. Dat heeft onder meer te maken met strenge hypotheekregels. De hypotheek mag met ingang van volgend jaar niet hoger zijn dan de aanschafwaarde van een woning. Kopers moeten meer eigen geld inleggen en het risico is dat zij eerder voor een (particuliere) huurwoning moeten kiezen.

Verhuisbeweging

Omdat het nut van de stimulans is bewezen, vindt Spijkerman dat extra geld mag worden uitgetrokken. ,,Het brengt een verhuisbeweging op gang.” Het helpt niet alleen met de droom van jongeren om een eigen huis te kopen, het zorgt ook voor doorstroming in sociale huurwoningen en gezinnen die de stap kunnen maken naar een grotere of levensloopwoning. Uit onderzoek door bureau RIGO blijkt dat de koop van een starter drie tot zeven verhuisbewegingen tot gevolg kan hebben.

De starterslening in Kampen bestaat tien jaar. Het doel is in die tijd meerdere keren gewijzigd. Van hulpmiddel om de hoge woningprijs te kunnen ophoesten tot een aanvulling op de hypotheek. In die tijd zijn 319 leningen afgesloten, dat staat gelijk aan één op de tien woningen die door starters werden gekocht. De leningen hadden een totaalbedrag van 3,6 miljoen euro, de gemiddelde aanvraag bedroeg 23.000 euro. De aanvragers waren vaak kopers onder de 26 jaar. Zij kochten een huis dat niet duurder was dan 150.000 euro.

 1. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
  PREMIUM
  video

  Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

  Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’
 2. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn: