Volledig scherm
Nieuwbouwwijk Het Meer met links de Trekvaart, en ijsbaan. © Freddy Schinke © Freddy Schinkel

Trekvaartzone IJsselmuiden beste openbare ruimte van Nederland

De Trekvaartzone in IJsselmuiden is de beste openbare ruimte van Nederland. Dat is vandaag bekend gemaakt op het Landelijk Congres Openbare ruimte in de Schouwburg Rotterdam.

De Trekvaartzone is een natuuroase en ligt in de nieuwbouwwijk Het Meer in IJsselmuiden. Het gebied werd in april 2019 geopend door burgemeester Bort Koelewijn. In de Trekvaartzone staan natuurontwikkeling en recreatief gebruik voorop. Voorheen werd een wandeling door het gebied verhinderd door de relatief slechte toegankelijkheid van het terrein. Met het nieuwe ontwerp is het mogelijk gemaakt een ommetje te maken langs de verschillende kenmerken van het gebied, en kunnen kinderen er nu volop spelen.

De Trekvaartzone liet in de verkiezing voor de Stedelijk Interieur Award De Groene Loper op de Technische Universiteit in Eindhoven en de Vijfhoek/Fietsparkeergarage Strawinskylaan in Amsterdam achter zich.

Inzendingen

In totaal werden 29 openbare ruimtes ingezonden voor de verkiezing. De jury selecteerde uit de inzendingen drie finalisten. Na een publieke ondervraging tijdens plenaire pitches op het congres door de finalisten, wezen 165 bezoekers van het Landelijk Congres Openbare Ruimte de Trekvaartzone in Kampen als uiteindelijke winnaar aan.

Award
De Stedelijk Interieur Award Beste Openbare Ruimte wordt al jaren uitgereikt in samenwerking met vakblad Stedelijk Interieur. Openbare ruimtes die in voorgaande jaren de Award Beste Openbare Ruimte wonnen zijn: titel wonnen, zijn de Binnenrotte in Rotterdam (2018), de Groene Loper in Breda (2017), Kerckebosch in Zeist (2016), het Kustwerk in Katwijk (2015), het Erasmuspark Rotterdam (2014) en het Wilhelminaplein Leeuwarden (2013).

Vakjury
De vakjury bestond uit een zestal professionals die elk op hun eigen gebied gespecialiseerd zijn en daarmee vanuit een eigen invalshoek en achtergrond naar de aanmeldingen hebben gekeken. De jury bestaat uit: Annemieke Fontein (hoofd landschapsarchitectuur bij gemeente Rotterdam, voorzitter) Annette Duivenvoorden (projectleider bij Platform 31); Ben Kuipers (landschapsarchitect en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur); Hans Karssenberg (directeur-oprichter STIPO); Peter de Bois (architect en stedenbouwkundige, Office4UrbanreSearch) en Peter de Visser (hoofd stadsbeheer gemeente Zoetermeer)