Volledig scherm

'Twee kontjes' als lust en last

KAMPEN - Ga een half uurtje ouwehoeren met de mannen van Hydra en je weet meteen hoe het de band gelukt is om de veertig jaar vol te krijgen.

De vier - Jan Kater (zanger, gitaar) en Gert Ekkel (drums), Kor Thiescheffer (toetsen) en Ad Diepeveen (basgitaar) - steken onophoudelijk de draak met elkaar, wisselen betekenisvolle blikken uit en maken (verbale) een-tweetjes waar Xavi en Iniesta van FC Barcelona jaloers op zouden zijn. Het is duidelijk: hier staat een groep vrienden, met de muziek als gemene deler, waar geen speld valt tussen te krijgen. "We zijn bovendien zuiver democratisch", oreert Kater. "Ja, en dus ben ik altijd de klos", repliceert Tiescheffer, met zijn 49 jaar de Benjamin, quasi knorrig. "Jullie oudjes spannen altijd samen."

Zuiver democratisch was ook het besluit om op 6 november Hydra's 'smaragden' bruiloft te vieren in jongerencentrum 't Ukien in Kampen. "Ten eerste omdat de helft van de huidige bezetting van de band uit Kampen komt, en ten tweede omdat 't Ukien een jaren-zestig-uitstraling heeft die past bij onze muziek." Die wordt door de heren omschreven als breed geörienteerd, van Nederlandstalig tot Rolling Stones. "Pas op! Als je schrijft dat we een oude lullenband zijn, kom ik je opzoeken", zegt Zutphenaar Diepeveen dreigend. "We hebben grijze haren, maar bezitten tegelijk ook jeugdig enthousiasme."

Hydra is bij het grote publiek vooral bekend vanwege de carnavalskraker 'Als het gras twee kontjes hoog is'. Dat is tegelijk een lust en een last, vindt Kater: "We zijn veel meer dan die hit. Twintig jaar geleden hebben we daarom serieus overwogen om onze naam te veranderen. Maar de naamsbekendheid die Hydra met zich meebracht was simpelweg te groot om te laten schieten." Zelfs nu plukt Hydra daar de vruchten van. Ekkel: "Het is ongelooflijk, maar tijdens piratenfestivals brult de jeugd net zo hard mee. We zijn kennelijk onderdeel van het collectieve geheugen. Daar zijn we best trots op."

Gek genoeg heeft geen van de vier leden de oprichting van de band in 1970 meegemaakt. Oprichter is de Drent Frens Drijfhout die steeds weer muzikanten om zich heen wist te verzamelen, zodat de ene na de andere doorstart plaatshad. Kater: "Het leuke is dat Frens tijdens het jubileumconcert - bij wijze van hoge uitzondering - de microfoon weer ter hand neemt. In 't Ukien zal dus straks weer het originele Hydra-geluid klinken."

Het jubileumconcert begint om 20.30 uur en eindigt rond 0.30 uur. De entree is gratis.