Compositie met twee hamers van Jan Roeland, geschonken door Richard Boddeus.
Volledig scherm
Compositie met twee hamers van Jan Roeland, geschonken door Richard Boddeus. © Stedelijk Museum Kampen

Twee stukken van Jan Roeland in vaste collectie Stedelijk Museum Kampen

Eindelijk is het dan toch gelukt: werk van Jan Roeland in de vaste collectie van het Stedelijk Museum in Kampen. Met de komst van twee stukken gaat een wens in vervulling van het museum dat zijn werk al een tijdje op het netvlies had.

Het gaat om twee werken van de kunstenaar die in IJsselmuiden is geboren: een zeefdruk en een schilderij. De zeefdruk ‘Compositie met twee hamers’ is een gift van Kampenaar Richard Boddeus. Het schilderij ‘Eend’ kocht het museum met hulp van twee stichtingen: de Vrienden en Beschermers van het Stedelijk Museum. De schenking van Boddeus was voor beide stichtingen aanleiding in actie te komen.

Het kunstwerk Eend van Jan Roeland.
Volledig scherm
Het kunstwerk Eend van Jan Roeland. © Stedelijk Museum Kampen

Het Stedelijk Museum is verguld met de werken van Roeland. ,,Telkens weer weet hij hetzelfde motief opnieuw scherp te stellen’’, stelt het museum in een persbericht. ,,Roeland lijkt je als kijker op het verkeerde been te willen zetten, terwijl hij zich in werkelijkheid keurig aan de gegeven vorm van het voorwerp heeft gehouden. Hij heeft het alleen geabstraheerd.’’

Het museum presenteert de werken donderdag 20 juni. Het kunstwerk Eend is onderdeel van de expositie ‘Weerzien met Jan Roeland‘ die nog tot 23 juni te zien is in het museum aan de Oudestraat en de Voormalige Synagoge aan de IJsselkade.

 1. Kampen aarzelt niet: Terrassen, bioscoop en het museum weer open
  PREMIUM
  Video

  Kampen aarzelt niet: Terrassen, bioscoop en het museum weer open

  ,,Ik zat er al om negen uur, maar dat mocht dus niet’’, meldt terrasbezoeker Michael Schults als hij even voor twaalven zit te wachten op zijn eerste terrasdrankje sinds maanden. Ja, natuurlijk wist hij wel dat de terrassen officieel pas om 12.00 uur open gingen. Ook in Kampen, bij restaurant Heer en Meester. ,,Maar ik denk: ik ga op tijd, dan zit ik er maar vast voor het geval het erg druk zou worden.’’
 2. Genieten op eerste onwennige terrasdag in maanden, in theater zit publiek ook op podium

  Genieten op eerste onwennige terrasdag in maanden, in theater zit publiek ook op podium

  Het is 1 juni en om klokslag 12.00 uur gingen de terrassen en musea weer open. Veel mensen stonden al te wachten langs de stoeltjes en terrastafeltjes en er werd massaal afgeteld. Na de heropening ontstonden wachtrijen, maar werd er ook als vanouds weer genoten van een heerlijk drankje. Bij recreatieplassen en langs de IJssel was het ook druk. Op sommigen plekken werd het zelfs te druk en dus werden parkeerplaatsen afgesloten bij enkele recreatieplassen. Hoe verliep deze veelbesproken 1 juni verder? Lees hieronder alles terug in ons liveblog.