Volledig scherm
Het gemeentehuis van Kampen © Google Streetview

Twijfels bij politiek in Kampen of ambtenaren zelf miljoenensanering moeten uitvoeren

De gemeente Kampen moet de megabezuiniging van 8 miljoen euro niet zelf uitvoeren. Dat vinden ChristenUnie, CDA en PvdA. Zij willen dat een extern bureau leiding moet nemen, dat vijftien jaar geleden het bezuinigingsdoel niet haalde.

,,Een blik van buiten levert mijn inziens veel meer op dan een ambtelijke organisatie die na een reorganisatie net weer op zijn pootjes staat in eigen vlees moet snijden", aldus Janita Tabak (PvdA) in het debat gisteravond. Wethouder financiën Irma van der Sloot was het niet met de drie partijen eens. Zij vond dat de ambtenaren met ondersteuning van het ingehuurde bureau prima zelf bezuinigingsvoorstellen kunnen doen.

Schrik

Saillant detail: Van der Sloot meldde dat het bureau vijftien jaar geleden ook al een bezuinigingsoperatie in Kampen uitvoerde. ,,Er moest 3,8 miljoen euro worden bezuinigd en die taakstelling werd voor de helft gehaald", zei Van der Sloot koeltjes. Tot schrik van Janine de Kleine (CDA): ,,Gaan ze dan nu op zoek naar 16 miljoen euro, zodat er toch 8 miljoen overblijft?” Wethouder Van der Sloot had er vertrouwen in dat het dit keer wel lukt: ,,De opdracht is om voor 8 miljoen euro aan bezuinigingsvoorstellen te komen. Ik heb er vertrouwen in dat het lukt en het zeer ervaren bureau garandeert dat.”

De gemeenteraad praat volgende week woensdag verder over de miljoenenbezuiniging. Naast een vooruitblik willen alle partijen ook een grondige analyse waar het mis heeft kunnen gaan. Zij vragen zich af of Kampen voldoende grip heeft op de financiën in het Sociaal Domein.

Smeken

De gemeente Kampen heeft te maken met de grootste bezuiniging ooit. Er moet structureel 8 miljoen euro uit de begroting worden gesneden. Belangrijkste oorzaak is een tekort van ruim 6 miljoen op jeugdzorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet. Gemeenten smeken bij het Rijk om extra geld, maar het is hoogst onzeker of dat alle tekorten wegneemt. Daarnaast wil Kampen extra bezuinigen, zodat het toch geld kan uitgeven aan nieuwe plannen.

Voor de zomer komt wethouder financiën Irma van der Sloot met een plan van aanpak. Overal kan op worden bezuinigd, benadrukt zij. Ook wordt gekeken waar de belastingen eventueel omhoog kunnen. Daarom wordt de zojuist afgeronde nieuwe belastingvisie herschreven: ,,Die was gericht op budget neutraal. Dat is nu niet reëel meer, omdat we naar extra inkomsten moeten kijken.”

In het debat trok Edwin Burgman (GroenLinks) een breed gedragen conclusie: ,,We kunnen nog niet overzien wat de tekorten betekenen voor onze inwoners, maar de impact zal groot zijn.”

  1. Organist Luuk (16) uit Dalfsen neemt zijn eerste cd op: in Bovenkerk in Kampen
    PREMIUM
    video

    Organist Luuk (16) uit Dalfsen neemt zijn eerste cd op: in Bovenkerk in Kampen

    De Bovenkerk in Kampen doemt in de verte langzaam maar zeker op. Op een sombere, grijze dag zorgt de orgelmuziek van de kerk voor toch nog wat kleur in de stad. Grote kans dat je op een willekeurige dag in mei de kunsten van Luuk Schuurman door de straten hebt horen klinken. De organist uit Dalfsen nam in Kampen namelijk zijn eerste cd op. Dat op 16-jarige leeftijd. ,,Ik dacht dat het een grapje was.’’