Volledig scherm
Een aantal plafondplaten van het stadhuis in Kampen zijn in augustus 2018 naar beneden gevallen. Gemeente Kampen heeft de afgelopen dagen alle plafondplaten weg laten halen op de begane grond. Daarmee is de veiligheid van de publieksruimtes gegarandeerd, zegt burgemeester Bort Koelewijn. © Freddy Schinkel

Vallende plafondplaten in stadhuis kosten Kampen ruim een ton

Het herstellen van het plafond in het stadhuis van Kampen kost de gemeente 111.000 euro. In augustus vielen plafondplaten naar beneden, waarna de constructie van honderden platen is vervangen.

De totale kosten bedragen 144.000 euro. Een bedrag van 33.000 euro voor het herstel is betaald door het bedrijf dat in 2002 de platen heeft bevestigd. De verzekering keert niets uit aan de gemeente Kampen. ,,Al met al heeft het debacle behoorlijk wat gekost”, concludeert Holtland.

Constructiefout

De plafondplaten kwamen naar beneden door een constructiefout. Een aantal pluggen, waarmee die waren verankerd, bleek te zijn afgebroken. Nader onderzoek bracht aan het licht dat in het hele gebouw nog veel meer pluggen op springen stonden. Daarop werd een deel van het stadhuis ontruimd en werden uit voorzorg de platen in de publieksruimten weggehaald.

In totaal ging het om honderden zogenoemde klimaatplaten. Die wegen 20 kilo per stuk. De platen zijn onderdeel van het koeling- en verwarmingssysteem en daardoor veel zwaarder dan standaardexemplaren.