Volledig scherm
Burgemeester Bort Koelewijn en zijn door acteur Jeroen Fransen tot leven gewekte voorganger van 550 jaar geleden. © Huys der Kunsten / Bouke Peterson

Ventura-acteur Fransen kruipt in huid Kamper burgemeester

Na een jarenlange carrière als komiek kruipt Ventura-acteur Jeroen Fransen nu in de huid van de middeleeuwse Kamper handelaar en burgemeester Henrick Aeltz. De ‘Bourgondische veertiger’ kwam als meest geschikte kandidaat uit de audities en zal dit jaar in vol ornaat bij diverse gelegenheden in de stad opduiken.

Het tot leven wekken van Aeltz is een initiatief van het jonge museum Huys der Kunsten, dat is ondergebracht in de vroegere woning van de man, die van 1440 tot 1480 aan het hoofd van de gemeente stond. Volgens directeur Elise van Heck moet dit helpen de geschiedenis van de stad tastbaar te maken voor inwoners en bezoekers van Kampen. Vanaf augustus wordt ook een tentoonstelling, ‘Hart van de Handel’, gewijd aan deze handelaar en zijn familie.

Stenen

Kampens huidige burgemeester Bort Koelewijn maakte als een van de eerste kennis met zijn tot leven gewekte voorganger. En bleek daarbij goed op de hoogte van historische details. „U had de mogelijkheid mensen op te knopen”, aldus Koelewijn, breed lachend. „Ook mocht u in die tijd nog mensen een zak met stenen aan de benen binden en hen gebieden om zo door de stad te lopen. Of u liet ze zo in de IJssel gooien.” Zo ver gaat de autoriteit van de eerste burger allang niet meer.

Stan Laurel

Fransen speelde tijdens Kerst in Oud Kampen jarenlang de komiek Stan Laurel. Van Heck is blij met hem als burgemeester Aeltz. Uit de ambities kwam hij naar voren als dé verpersoonlijking van deze historische figuur: een Bourgondische veertiger, een krachtige, aanwezige persoonlijkheid die graag op de voorgrond treedt en die goed en helder spreekt.

  1. Organist Luuk (16) uit Dalfsen neemt zijn eerste cd op: in Bovenkerk in Kampen
    PREMIUM
    video

    Organist Luuk (16) uit Dalfsen neemt zijn eerste cd op: in Bovenkerk in Kampen

    De Bovenkerk in Kampen doemt in de verte langzaam maar zeker op. Op een sombere, grijze dag zorgt de orgelmuziek van de kerk voor toch nog wat kleur in de stad. Grote kans dat je op een willekeurige dag in mei de kunsten van Luuk Schuurman door de straten hebt horen klinken. De organist uit Dalfsen nam in Kampen namelijk zijn eerste cd op. Dat op 16-jarige leeftijd. ,,Ik dacht dat het een grapje was.’’